Света Елена (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Света Елена.

Остров Света Елена
Saint Helena Island.jpg
Topographic map of Saint Helena-en.svg
Местоположение Атлантически океан
Страна Света Елена Света Елена
Площ 121.7 km²
Население 4255 жители
35 души/km²
Най-висока точка 823 метра
Atlantic Ocean laea relief location map.jpg
-15.95° с. ш. -5.7167° и. д.
Местоположение в Атлантически океан
Остров Света Елена в Общомедия
Имението в което е бил заточен в изгнание Наполеон Бонапарт.

Света Еле́на (на английски: Saint Helena [ˌseɪnt hɨˈliːnə]) е остров в южната част на Атлантическия океан, разположен на 2800 км на запад от бреговете на Ангола. Той е част от задморската територия Света Елена, Възнесение и Тристан да Куня на Обединеното кралство. Малка част от острова: две къщи, където е живял Наполеон Бонапарт, и долината където е погребан, са територия на Франция.[1]

Открит е от португалски мореплаватели през 1502 година. Тогава островът е необитаван. Управляван от Източноиндийската компания от 1657 година. В колониалната епоха до построяването на Суецкия канал, островът играе важна роля за корабите пътуващи между Великобритания и Индия. Там те се снабдяват с пресни продукти и вода. Наполеон Бонапарт живее в изгнание на острова от 1815 до 5 май 1821, когато умира.

Столицата на Света Елена е Джеймстаун. Населението на остров Св. Елена е малобройно и си остава лоялно към Британия. Въпреки това, малките размери и геополитическата незначителност на острова са накарали много от островитяните да обвинят британското правителство в игнориране на острова. Икономиката на острова дълго време е била монокултурна, но в днешно време е много отслабнала и почти напълно се държи на помощта на Лондон.

Островът е много известен благодарение на Наполеон Бонапарт, който изкарва в изгнание тук последните си години. Туристическата промишленост на острова в голямата си част е свързана именно с този аспект от историята на острова.

Островът е кръстен на майката на първия християнски римски император Константин I Елена от Константинопол.

Населението на Света Елена е 4255 души през 2008 година. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.