Франсис Дрейк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франсис Дрейк
английски мореплавател
Франсис Дрейк 
Роден: 1540 г.
Починал: 28 януари 1596 г.

Сър Франсис Дрейк (на английски: Francis Drake) е английски пират, мореплавател, герой от много морски битки. Занимавал се също с политика и инженерство. Той е първият англичанин, който обикаля земното кълбо по вода (1577 г. – 1580 г.) и така става вторият мореплавател след Фернандо Магелан, осъществил пълно околосветско пътешествие.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Франсис Дрейк е роден през 1540 г. в Тависток, Девън и въпреки, че някои смятат, че това не е истина, той принадлежи към семейство Дрейк от графство Девън. За Дрейк не се знае нищо докато той не взема участие в търговията с Гвинея през 1565 г. Две години по-късно (1567 – 1568) придобива слава като командир на кораб в ескадрата на братовчед си Джон Хокинс, който търгува с Америка, въпреки забраната на Испания. Хокинс и Дрейк са вероломно нападнати в пристанището Сан Хуан де Улуа и всичките им кораби с изключение на два са разрушени. При завръщането си в Англия те искат обезщетение от английското правителство, но не го получават и решават да възстановят загубите с пиратски експедиции срещу испанския търговски флот.

Пиратски набези в Карибско море[редактиране | редактиране на кода]

През 1570, 1571 и 1572 г. Дрейк прави три пътувания до Карибските острови (наричани тогава „Западни Индии“), като при третото превзема и ограбва испанския град Номбрес де Диос. Поради сериозните щети много от крайбрежните градове са изоставени. Дрейк се зарича при следващата му експедиция неговият кораб да стане първият английски, който ще преплава Тихия океан.

Второ околосветско плаване 1577 г. – 1580 г.[редактиране | редактиране на кода]

Пътят на Франсис Дрейк по време на околосветското му плаване

Опустошаване на тихоокенското крайбрежие на Америка 1578 г. – 1579 г.[редактиране | редактиране на кода]

На 13 декември 1577 г. Дрейк предприема прочутото си пътуване с кораба „Златната кошута“ (100 т) и още 4 по-малки по пътя на Магелан. През април 1578 г. пиратите достигат до бреговете на Южна Америка в района на Ла Плата и бавно се придвижват на юг. В края на юни, средата на зимата в южното полукълбо, те се установяват в залива Сан Хулиан, където близо 60 години по-рано зимува и Фернандо Магелан и Дрейк, подобно на великия си предшественик потушава бунт на корабите си и привежда в изпълнение смъртни присъди. В средата на август пиратите продължават на юг, вече на три кораба (поради негодносттта на един от тях да плава е запален и изгорен) и навлизат в Магелановия проток. След две седмици и половина флотилията навлиза в Тихия океан и завива на север. Скоро обаче се разразява голяма буря, която завинаги разделя трите кораба. Единият от корабите изчезва безследно, а другият след месец борба със стихиите успява да се върне в Магелановия проток и благополучно да се прибере в Англия.

През тези два месеца Дрейк и „Златната кошута“ са отнесени далеч на юг, като по този начин англичаните на 24 октомври 1578 г. откриват протока Дрейк, разделящ Антарктида от Америка (факт, който някои историци оспорват). Дрейк слиза на остров, наречен от него „Елизабет“ в чест на английската кралица, според него най-южната суша, където се срещат водите на Атлантическия и Тихия океан (най-вероятно днешния остров Хендърсън в югозападната част на Огнена земя).[1] След това корабът се насочва на север към Валпарайсо, където предварително е уговорена среща с останалите кораби. Въпреки че другите английски кораби не се явяват, Дрейк разграбва Валпарайсо и завзема стоящия в пристанището испански кораб, натоварен с вино и злато. След Валпарайсо, Дрейк се убеждава, че останалите два кораба няма повече да се появят и самостоятелно поема на север покрай западното, тихоокеанско крайбрежие на Южна Америка, като продължава да ограбва градовете по крайбрежието на Чили и Перу и да пленява незащитените испански кораби, натоварени със стоки и скъпоценности.

Откриване на Нови Албион, 1579 г.[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Нови Албион от Йодокус Хондиус

Опасявайки се от морските бури и от испанска блокада на Магелановия проток, Дрейк решава да продължи на север покрай западното крайбрежие на Централна и Северна Америка, и да се завърне в Англия, като заобиколи от север Северна Америка. Плавайки покрай западното крайбрежие (в някои участъци корабът се отклонява далеч от брега) през юни 1579 г., англичаните достигат на север до 43° с.ш., но поради лошото време (снеговалежи и бури) корабите обръщат на юг и откриват участък от западния бряг на Северна Америка, в т.ч. залива Дрейк в Калифорния (17 юни, вторично, 38°01′ с. ш. 122°58′ з. д. / 38.016667° с. ш. 122.966667° з. д.) и о-вите Фаралон (37°44′ с. ш. 123°02′ з. д. / 37.733333° с. ш. 123.033333° з. д.).

Пиратите слизат на брега на залива и пристъпват към ремонт на кораба, който за близо двегодишно плаване е понесъл доста повреди. Там англичаните завързват дружески отношения с местните индианци, които в замяна на дребни изделия ги снабдяват с хранителни припаси. По време на голямо увеселение с местния вожд и неговото племе Дрейк тържествено издига английското знаме и обявява всички тези земи за владение на английската кралица. Преди отплаването си от залива англичаните поставят на брега стълб и заковават на него медна плочка, на която са изписани името на кралица Елизабет, датата на пристигането и „доброволното присъединяване“ на индианците на английската кралица. Край стълба Дрейк заравя сребърна монета с изображението на кралицата и нейния герб. (Табелката и монетата са намерени малко преди Втората световна война в „района на Сан Франсиско“).

Завършване на околосветското плаване 1579 г. – 1580 г.[редактиране | редактиране на кода]

В средата на юли 1579 г. Дрейк потегля през Тихия океан към островите Ладронес (Мариански острови), до които достига в края на септември след 68-дневно плаване, а през ноември „Златната кошута“ хвърля котва на остров Тернате от Молукските о-ви. Местният управител, враждуващ с португалците, снабдява англичаните с необходимите им хранителни продукти. В края на 1579 г. пиратите пребивават почти месец на необитаем остров южно от Сулавеси, тъй като корабът отново се нуждае от ремонт, а те от почивка. След това корабът блуждае още няколко седмици в началото на 1580 г. в лабиринта от острови, като се натъква на подводен риф и едва не потъва. Край Ява от местните жители англичаните научават, че недалеч също има такива големи кораби като техния и тъй като няма никакво желание да се среща с португалците Дрейк решава да не се бави повече взимайки курс към нос Добра Надежда. В края на юни носът е заобиколен, след два месеца е пресечен и Северния тропик, а на 26 септември 1580 г. Дрейк се завръща в Англия с пълни трюмове с подправки и испанско злато и сребро – след две години и десет месеца плаване.

Значение на плаването на Дрейк[редактиране | редактиране на кода]

Пиратският рейд на Дрейк открива за английските кораби морските пътища, известни по-рано само на испанците и португалците, и в същото време рязко обтяга англо-испанските отношения. Испанският посланик в Лондон настоява екипажът да бъде обесен, но кралица Елизабет I защитава моряците, като използва факта, че Испания подстрекава бунтовете срещу нейното управление и третира английските кораби по същия начин, както Дрейк третира испанските. Освен това тя държи на правото на англичаните да прекосяват Тихия океан, въпреки че според договора от Тордесиляс испанците гледат на него като на свое вътрешно море. Кралицата обсипва Дрейк с кралски милости. Присъжда му титлата баронет, приема от него скъпоценни подаръци и лично „ощастливява със своето присъствие“ блестящия банкет, устроен на пиратския кораб в нейна чест. Тя заповядва да се докладва на испанския посланик, че всички ценности ще се съхраняват в кралската съкровищница дотогава, докато между Англия и Испания не се изгладят дипломатическите отношения.

Следващи години 1580 г. – 1596 г.[редактиране | редактиране на кода]

През 1582 г. Дрейк става кмет на Плимут и съветник на английското правителство по морските въпроси. През 1585 г. става член на Парламента. През есента на същата година е изпратен с флот от 25 кораба в Испанска Америка, за да отмъсти за ембаргото, което Испания е наложила на английските кораби. При това пътуване Дрейк ограбва испанския град Виго (Галисия), след това прекосява Атлантика и превзема и ограбва Санто Доминго, Картахена и няколко градчета във Флорида. Дрейк завежда и подслонява първите английски колонизатори във Вирджиния и се връща в Англия през лятото на 1586 г.

Следващата задача, която му е възложена, е да атакува испанските пристанища, в които за нашествие в Англия се подготвя така наречената „Непобедима Армада“ . През 1587 г. в операцията, която впоследствие ще бъде наречена „подпалването на брадата на Филип“ Дрейк напада Кадис и Ла Коруня унищожавайки 37 кораба (това ще принуди испанският крал Филип II да отложи заплануваното нахлуване в Англия с една година).

През следващият месец Дрейк патрулира около брега на Португалия издирвайки и унищожавайки испански снабдителни кораби. През 1588 г. в сраженията срещу Непобедимата армада Дрейк заема поста вице адмирал на английската флота. Заслугите му за победата над Армадата са от първостепенно значение и той използва влиянието си над правителството, за да усилва морската мощ на Англия.

За дейността му през следващите 5 години няма сведения. Последната му експедиция през 1595 г. със сър Джон Хокинс до Западните Индии е неуспешна. Испанците са предупредени и всяко тяхно пристанище е силно укрепено. Хокинс умира близо до Пуерто Рико, а Дрейк заболява от треска и умира на 28 януари 1596 г. при атаката на Сан Хуан, Пуерто Рико. Погребан е в оловен ковчег в морето.

Сър Франсис Дрейк е описван като най-способния от моряците на Елизабет I: човек, готов на всякакви приключения, обичан и следван от хората си, човек с висока интелигентност. Най-добрият пример за почитта към него е заливът край Дартмур (близо до Плимут), който все още носи неговото име.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. * Ранна история: Острови фантоми. В: Л. Иванов и Н. Иванова. Антарктика: Природа, история, усвояване, географски имена и българско участие. София: Фондация Манфред Вьорнер, 2014. с. 46 – 47. ISBN 978-619-90008-1-6 (Второ преработено и допълнено електронно издание 2014, ISBN 978-619-90008-2-3)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Северной Америки, М., 1962., стр. 119 – 127. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279858/
  • Магидович, И. П., История открытия и исследования Центральной и Южной Америки, М., 1965., стр. 321 – 326. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279336/
  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982 – 86 г. Т. 2 Великие географические открытия (конец XV – середина XVII в.), М., 1983 г., стр. 315 – 320. http://www.bookshunt.ru/b31134_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.2