Америго Веспучи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Америго Веспучи
италиански мореплавател

Роден
Починал
Научна дейност
Област География
Подпис AmerigoVespucci Signature.png
Америго Веспучи в Общомедия

Америго Веспучи (на италиански: Amerigo Vespucci, на испански: Américo Vespucio / Amerigo Vespucci) (1454 – 1512) е италиански търговец и картограф. Участник в I испанска (1499-1500) и I португалска (1501-1502) експедиция край бреговете на Южна Америка. Пръв изказва предположение, че тези земи са нов континент, а не част от Азия. През 1507 германският картограф Мартин Валдземюлер в "Увод в космографията" нарича на негово име новооткрития континент.

Америго Веспучи е роден на 9 март 1454 във Флоренция. Баща му Настасио Веспучи е нотариус. Семейството му се считало за едно от най-културните и уважавани в града. Като пример се посочва как през 1472 г. баща му възлага на един от най-известните художници Доменико Гирландайо да изрисува семейството на стените на църква, построена от негов прародител през 1383. Важна роля в живота на Америго играе чичо му Джорджио Антонио Веспучи, каноник, учен, колекционер на ръкописи и собственик на богата библиотека. Когато достига възраст за училище Америго постъпва в училището на чичо си, което е открито през 1450 и в него се обучават децата на флорентинската аристокрация. Именно чичо му е този, който възбужда интереса на младия Веспучи към математиката и астрономията.

Никой по това време не предполага, че Америго ще стане известен мореплавател и картограф. Започва работа в банката на Медичите, отначало като писар, а след това като счетоводител. Вече е на близо 40 години, когато през 1493 г. съдбата го изпраща в Севиля, където извършва ревизия на клона на банката на Медичите, и където остава години. През същата тази година Веспучи се среща с Христофор Колумб и участва в подготовката на втората му експедиция.

През 1499-1500 г. Веспучи взима участие като щурман в експедицията на Алонсо де Охеда към Южна Америка или, както я наричат Нова Индия. Флотилията от два кораба минава през протоците между континента и остров Тринидад. Завива на югоизток, открива крайбрежието между устията на Ориноко и Амазонка, след което се връща обратно и са открити делтата на Ориноко и остров Кюрасао. Откритото крайбрежие Алонсо де Охеда нарича Венецуела и колкото и да е странно, вече възрастния банков служител се оказва превъзходен щурман, а към края на плаването и опитен моряк.

През 1501 г. португалския крал Мануел I решава да изпрати нова експедиция към току-що откритата нова земя Бразилия, сеща се за отлично справилия се щурман и го назначава за ръководител на новата експедиция. През 1501-1502 г. Веспучи открива брега на Бразилия от 16º до 25º ю.ш., в т.ч. залива Гуанабара (1 януари 1502, 22°52′ ю. ш. 43°10′ з. д. / 22.866667° ю. ш. 43.166667° з. д.). Преди това на 3°51′ ю. ш. 32°25′ з. д. / 3.85° ю. ш. 32.416667° з. д. в Атлантическия океан вторично открива остров Фернанду ди Нороня (18,4 км2). На обратния път на 20°30′ ю. ш. 29°20′ з. д. / 20.5° ю. ш. 29.333333° з. д. открива остров Триндади (10,4 км2).

След това Веспучи извършва още едно плаване до Новия свят, или както той го нарича материк, по време на което не прави никакви открития, но краля остава доволен и го назначава за главен кормчия на Португалия.

Ролята на Веспучи в изследването на Америка е спорна, главно заради две от неговите писма, публикувани през 1507 г. в лотарингския град Сен Дие и чиято автентичност е под съмнение: Mundus Novus („Нов Свят“) и Lettera (или „Четирите пътешествия“). Докато някои предполагат, че Веспучи е преувеличавал своята роля и е писал измислици, някои предполагат, че двете писма са фалшификации, писани от други през същия период.

Вероятно заради публикациите на тези писма и широкото им разпространение Мартин Валдземюлер решава да нарече новият континент на името на Веспучи в неговия световен атлас. Веспучи е наричал себе си Америкус (Americus Vespucius) в неговите писания на латински, така че Валдземюлер базира името на новия континент на латинската версия на първото име на Веспучи, като му придава женската форма Америка. Америго от своя страна е вероятно италианска форма на средновековното име Емерикус, което през немската форма Хейнрих (Heinrich) идват от германското име Haimirich.

Върху възрастния вече Веспучи се изсипва лавина от обвинения. Валдземюлер, разбирайки своята грешка се опитва да обясни недоразумението, но вече никой не го слуша. Колумб вече не е между живите и няма кой да възстанови справедливостта. Но все пак тя възтържествува: намира се писмо, адресирано от Колумб до сина му година преди смъртта на Колумб. В него адмирала пише за Веспучи като за честен и дълбоко порядъчен човек.

Америго Веспучи умира в Севиля на 22 февруари 1512 тихо и незабележимо. Тук пренасят по-късно и праха на Колумб. Така за последен път се пресичат пътищата на двама души, един от които открива Новия Свят, предполагайки, че стига до Индия, а втория обявява на света, че е открит нов, неизвестен дотогава континент.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

На него е кръстен континента Америка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]