Ернандо де Сото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ернандо де Сото

Ернандо де Сото (на испански: Hernando de Soto) (1496 - 21 май 1542) испански конкистадор.

Роден в Андалусия. На 19-годишна възраст заминава за Новия свят, където няколко години служи при губернатора на Панама Педро Ариас Авила и се жени за неговата дъщеря. Участва в завоюването на Никарагуа.

От 1530 до 1536 пребивава в Перу, като участва в походите на Франсиско Писаро при покоряването на страната на инките.

През 1536 напуска Перу и се връща в Испания и през 1538 е назначен за управител на Куба.

Още с назначението си за управител на Куба Сото започва подготовка за голяма завоевателна експедиция към Флорида и земите северно от нея. По различни данни в експедицията участват между 600 и 900 пехотинци и от 200 до 350 кавалеристи.

Приблизителния маршрут на похода на Е. де Сото (1539-1543)

На 28 май 1539 достига до западния бряг на п-ов Флорида на 26º 30` с.ш., тръгва по брега на север и през октомври достига до залива Апалачи (30º с.ш.), където зимува.

През март 1540 тръгва на североизток през източната част на Примексиканската низина. Преминава около 500 км, пръв пресича южната част на Приатлантическата низина и открива реките Олтамахо и Савана (725 км). На 33º 30` с.ш. пресича река Савана и завива на север, като достига до откритите от него Сини планини (Блу Ридж) – южната част на Апалачите, от където продължава на югозапад. Открива горните течения на множество реки, вливащи се в Мексиканския залив, в т.ч. - Апалачикола и Алабама, в долината на която провежда второ зимуване.

През март 1541 продължава на запад, а след това на север, като открива средното течение на река Тенеси и на 8 май, на 35º с.ш. първи от европейците достига до река Мисисипи. Пресича реката и тръгва на запад и след две седмици достига до река Арканзас, при устието на десния ѝ приток Канейдиан, където провежда трето зимуване.

През пролетта на 1542 се спуска по Арканзас и Мисисипи до откритата от него на 21 май река Ред Ривър (десен приток на Мисисипи), където умира. Спътниците му се завръщат в Мексико през 1543.

Четиригодишния поход на Ернандо де Сото се счита от съвременниците му за пълен провал, тъй като не открива така жадуваните от испанците богатства. Независимо то това, че по време на похода испанците проявяват агресивно отношение към местните индиански племена и пренуждава някои от тях да напуснат долината на Мисисипи и се преселят на други места, Сото и неговите спътници откриват огромни пространства от днешната южна и югоизточна част на САЩ. Друга интересна забележителност от похода на Сото е, че по време на пътешествието му множеството от конете, които водят със себе си избягват и подивяват и по този начин дават началото на огромните стада диви мустанги в Северна Америка. Освен с конете Сото запознава индианците и със свенете, които са били непознати дотогава на тях.

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сото, Эрнандо де (конкистадор)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.