Педро Сарменто де Гамбоа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Педро Сарменто де Гамбоа
испански мореплавател, писател и историк
Педро Сарменто де Гамбоа 
Роден: 1532 г.
Починал: 1592 г. (60 г.)

Педро Сарменто де Гамбоа (на испански Pedro Sarmiento de Gamboa) (1530 или 1532 - 1592) испански мореплавател, писател, поет, историк, астроном, космограф, математик и хуманист от XVI век.

Родното му място е неизвестно – или Понтеведра в Галисия, от където е бащиния му род, или Алкал де Енарес в Кастилия, където завършва начално образование. Годината на раждане също е под въпрос – вероятно 1530 или 1532.

От 1550 до 1555 служи в армията, след което пристига в Мексико, където живее две години, а след това през 1557 се премества в Перу и остава там повече от 20 години.

В Перу се заема с изучаване на морско дело, космография и география.

През 1567-1569 участва в експедицията на Алваро Менданя де Нейра и на обратния път към Перу командва един от двата му кораба.

През 1572 участва в потушаването на въстанието на индианците в Перу.

През 1579, веднага след набезите на Френсис Дрейк по испанските тихоокеански пристанища, ат Каляо на юг е изпратена военна флотилия. Основната ѝ задача била да залови кораба на Дрейк на обратния път към Магелановия проток (испанците, естествено, не си и помисляли, че той ще повтори околосветското плаване на Магелан), щателно да изследва протока и да изясни, могат ли да се построят укрепления по бреговете му. В тази експедиция участва и Педро Сарменто де Гамбоа. По пътя натам той извършва частично картиране на крайбрежието на Чили. Заради лошото време, обичайно за Южно Чили, недостатъчните провизии и недоволството на екипажа командващия флотилията обръща обратно, но Сарменто не го последва. Той се справя с недоволните моряци и продължава изследването на Чилийския архипелаг. На 50°15′ ю. ш. 75°10′ з. д. / 50.25° ю. ш. 75.166667° з. д. открива остров Мадре де Диос. През 1580 плава в Магелановия проток от запад на изток, заснема го и през 1584 му съставя първата карта. На базата на своите изследвания Сарменто де Гамбоа стига до заключението, че в този район може не само да се построи крепост, но е възможно да се организира и колония.

Благоприятните изводи, направени от него относно природата на Магелановия проток, напълно съответстват на намерението на испанското правителство. През 1584 Сарменто де Гамбоа превозва от Испания в протока стотици войници и колонисти, сред които има и няколко десетки жени. На крайния юг на континета възникват два нови "града": на атлантическия вход на протока и в самия център на протока, на югоизточния бряг на п-ов Брансуик, който трябва да стане център на нова земеделска колония. Там се залеват около 400 човека, в т.ч. 30 жени. След като ги запасява с провизии и семена за посев Сарменто се завръща в Испания. Семената, оставени от Сарменто, обаче не дават реколта и нещастните колонисти, изоставени на произвола на съдбата продължават да преживяват в близките три години с лов и риболов, но постепенно измират от глад, изтощение и в схватки с патагонците.[1]

Неговото име носят:

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сармьенто де Гамбоа, Педро“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.