Мартин Валдзеемюлер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мартин Валдзеемюлер
Немски картограф

Роден
1470 г.
Починал
16 март 1520 г. (50 г.)
Научна дейност
Област География
Мартин Валдзеемюлер в Общомедия

Мартин Валдзеемюлер (на немски: Martin Waldseemüller; ок. 1470 – ок. 1521/1522) е немски картограф. Заедно с Матиас Рингман му се приписва първата употреба на думата „Америка“ на картата от 1507 г. Universalis Cosmographia в чест на флорентинския изследовател Америго Веспучи.

Валдзеемюлер е роден във Фрайбург им Брейсгау (майка му е от Радолфцел) и учи във Фрайбургския университет.

На 25 април 1507 г., работейки в Сан Деодатус в херцогство Горна Лотарингия (дн. Сен-Дие-де-Вож, Франция) той сътворява кълбовидна световна карта и голяма 12-панелна стенна световна карта (Universalis Cosmographia), носеща първата употреба на името „Америка“. Кълбовидната и стенната карта са съпътствани от книга Cosmographiae Introductio, въведение в космографията. Книгата включва превод от латински на Quattuor Americi Vespuccij navigationes (Четири пътешествия на Америго Веспучи), което явно е писмо, написано от Америго Веспучи, макар че някои историци го считат за фалшификат, направен от предполагаемия му получател в Италия. Cosmographiae описва защо е използвано името Америка:

Universalis Cosmographia, стенната карта на Валдзеемюлер от 1507 описва Америките, Европа, Африка, Азия и Тихия океан, отделящ Азия от Америките

ab Americo Inventore ...quasi Americi terram sive Americam (от Америго откривателя ... като че да беше земята на Америкус, така Америка).

През 1513 г. Валдзеемюлер изглежда си е променил мнението относно името, вероятно поради съвременни протести за ролята на Веспучи в откриването и наименуването на Америка. В неговата преработка на Птолемеевия атлас, континентът е означен просто Terra Incognita (непозната земя). Въпреки това 1000 копия от световната карта са били разпространени и първоначалното предложение се утвърждава. Макар Северна Америка все още да се нарича Indies (Индии) за известно време, в края на краищата се нарича също Америка.

Стенната карта е изгубена дълго време, но през 1901 г. е намерено копие в замък във Волфег в южна Германия. То все още е единственото известно оцеляло копие и е купено от Библиотеката на Конгреса през май 2003 г.[1], след като е постигнато споразумение през 2001 г.[2] Четири копия на кълбовидната карта са оцелели под формата на отпечатани карти, чието предназначение било да бъдат изрязани и залепени на кълбо. Едно от тях днес е в Америка, в библиотеката Джеймс Форд Бел в Университета на Минесота.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Map That Named America, Library of Congress, September 2003
  2. "Library of Congress Acquires Only Known Copy of 1507 World Map Compiled by Martin Waldseemüller", Library of Congress, 2001-07-23

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]