Хуан Кабрильо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хуан Кабрильо
португалски изследовател и пътешественик (Конкистадор)
Хуан Кабрильо 
Роден: 1499
Починал: 3 януари 1543
Санта Каталина

Хуан Родригес Кабрильо (произнасян и транскрибиран и като Кабрийо, на испански: Juan Rodríguez Cabrillo, на португалски: João Rodrigues Cabrilho, Жуау Родригиш Кабрильо) е португалски (въпреки че някои историци го считат за испански) мореплавател, изследовател и пътешественик. Той е първият европеец, който достига брега на днешна Калифорния.

Пътешествия и открития[редактиране | редактиране на кода]

Модел на кораба "Сал Салвадор", на който Хуан Кабрильо осъществява пътешествието

Много малко се знае за по-ранните години от живота му.

По поръчка на испанската корона, на 27 юни 1542 година Хуан Кабрильо, заедно с щурмана Бартоломеу Ферело (Ферер) с два кораба се отправя на океанско пътешествие за да проучи възможностите за търговия, търсене на проток мужду Тихия и Атлантическия океан и нови райони, богати на благородни метали. Тръгва от град Навидад (днешно Акапулко, Мексико) с кораба „Сан Салвадор“ и открива около 1600 км от западния бряг на Северна Америка от п-ов Калифорния до 41º 30` с.ш. Открива залива Магдалена (края на юли 1542, 24º 35` с.ш.), остров Седрос (края на юли, вторично, 28º 15`с.ш.) и залива Сан Кинтин (21 август, 30º 20` с.ш.), На 28 септември 1542 акостира на брега на днешно Сан Диего и го нарича Сан Мигел. На това място в Пойнт Лома, Сан Диего днес се издига негов паметник, от който се открива прекрасна гледка към Коронадо и залива на Сан Диего. Продължава плаването на север и открива остров Санта Каталина (началото на октомври, 33º 20` с.ш.), остров Сан Клементе (началото на октомври, 32º 50` с.ш.), островите Санта Крус, Санта Роса и Сан Мигел (и трите на около 34º с.ш.) и протока Санта Барбара, северно от тях. На север, на 16 ноември, на 38º с.ш. открива залива Дрейк, а по-на юг, на 36º 45` с.ш. - залива Монтерей.

На 23 ноември 1542 испанците се завръщат на остров Сан Мигел, където се подготвят за зимуване. Новата 1543 година започва гибелно за испанците. Кабрильо умира на 3 януари 1543, като причината за смъртта му е нараняване на скала, от което се образува гангрена. Тялото му е изгорено и не се знае къде точно е погребан. Преди да почине Кабрильо назначава за ръководител на експедицията Бартоломеу Ферело, като му заповядва през пролетта да продължи изследването на крайбрежието на север.

Изпълнявайки предсмъртната воля на своя командир, Ферело вдига котва на 19 януари, но цял месец се бори с противните ветрове в протока Санта Барбара. На 28 февруари достига до 41° 30` с.ш. – около устието на река Кламат. По-на север испанците не успяват да се придвижат поради развилнялата се буря, поемат обратно и на 14 април 1543 двата кораба благополучно се завръщат в Навидад.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 2 Великие географические открытия (конец XV – середина XVII в.), М., 1983 г., стр. 195-196. http://www.bookshunt.ru/b31134_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.2