Сан Диего

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сан Диего
City of San Diego
— Град —
Знаме    Герб
SD Montage.jpg
Страна Флаг на САЩ САЩ
Щат Калифорния
Площ 964 km²
Надм. височина 22 m
Население (2009) 1 353 993 души
1405 души/km²
Кмет Джери Сендърс
Основаване 16 юли 1769
Телефонен код 619, 858
Официален сайт http://www.sandiego.gov/
Сан Диего в Общомедия

Сан Диего (на испански: San Diego, в превод Свети Диего) е град в щата Калифорния, САЩ. Разположен е в югозападната му част, на границата с Мексико. Той е и окръжен център на окръг Сан Диего. През 2005 година населението на града е 1 305 736 души, което го прави осмия по големина град в САЩ. Целият район на Сан Диего се нарежда на 17-то място с население от 2,9 милиона жители. Най-близкият до него голям град е Тихуана в Баха Калифорния, Мексико. На практика двата града са почти долепени, дори и като инфраструктура, но ги дели държавната граница. Сан Диего е кръстен на Диего де Алкала.

Дълго време е известен като „заспалия град“ или като „военния град“ поради военните бази на военноморските сили и пехота на САЩ, дългите плажни ивици и мекия морски климат. Средната годишна температура е 18°C. Известен е с прозвището „Най-хубавия град на Америка“ (на английски: America's finest city).

Икономическият поминък на Сан Диего включва туризма, селското стопанство, корабостроенето, армията, биотехнологията, компютърните науки и електрониката. Калифорнийският университет в Сан Диего и намиращите се в непосредствена близост изследователски институти в района Тори Пайнс (на английски: Torrey Pines) и Соренто Вали (на английски: Sorrento Valley) осигуряват база за технологични открития и разработки. В този район се намират и много компютърни, комуникационни и биотехнологични компании, сред които Куалком, Пфайзер, Мърк, Институт Салк и Институт по океанография Скрипс. Основните туристически атракции са плажовете, парковете Балбоа и Белмонт, старият град[1], зоопаркът на Сан Диего[2], Морски свят [3], Паркът с диви животни[4] в Ескондидо и Леголенд[5] в Карлсбад.

Близо до Сан Диего има военни бази на военноморските сили на САЩ, на пехотата и бреговата охрана. В града се намира най-голямата флотилия на света, включваща два самолетоносача (У-Ес-Ес Нимиц и У-Ес-Ес Роналд Рейгън), пет бойни амфибии, няколко подводници, и много по-малки кораби.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите заселници[редактиране | редактиране на кода]

Първите заселници в земите около днешно Сан Диего са индианските племена Сан Диегито (San Dieguito). Няколко века по-късно те са асимилирани от друго индианско племе — Ла Хоя. Около 1000 години преди новата ера племената Диегеньо (или още Кумейаи) (Diegueño/Kumeyaay) се установяват по тези земи и са единствените заселници до идването на европейците.

Нова Испания[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът на Хуан Кабрийо на територията на националния монумент Кабрийо на фона на центъра на града

Първият европеец, стъпил на този бряг, е Хуан Кабрийо (на испански Juan Rodríguez Cabrillo), който през 1542 година открива тези земи и ги нарича „крайбрежието на нова Испания“, а също и „затворено и много красиво пристанище“ (un puerto cerrado y muy bueno) и го обявява за част от владенията на испанската корона. Той всъщност е португалец, Хуан Кабрильо (Joao Rodrigues Cabrilho), мореплавател и изследовател, изпратен и финансово подпомаган от Испания. Хуан Кабрийо дава името на града – Сан Мигел.[6] Днес на мястото на неговото акостиране се издига националният монумент Кабрийо (Cabrillo National Monument). Едва 60 години по-късно, през 1602 г. испанското правителство изпраща друг мореплавател, Себастиян Вискаино (Sebastian Vizcaíno) по стъпките на Кабрийо, използвайки неговите навигационни карти. Именно той дава съвременното име на града — Сан Диего, кръщавайки го на католическия светец Диего де Алкала (San Diego de Alcalá). Вискаино минава по пътя на Кабрийо и не открива нови земи или несметни богатства. Неговата единствена заслуга се състои в съставяне на подробни навигационни карти, които са използвани чак до 1790 година. Пътуването е мъчително и тежко. Когато експедицията се завръща в Акапулко, от целия екипаж живи са останали само 5 души.[7]


Мисиите[редактиране | редактиране на кода]

Мисията Сан Диего де Алкала

Първата мисия-базилика, „Сан Диего де Алкала“, е основана от отец Хуниперо Сера (Junípero Serra) през 1769 година. За нейното основаване са изпратени 5 отделни експедиции - 3 по море и 2 по земя. Една от морските експедиции изчезва в морето. Другите две пристигат с много жертви, почти целите екипажи умират от болести. Отец Сера пристига с последната наземна експедиция, когато е вече на 56 години. За охрана на религиозните представители испанската корона изпраща с експедициите военни части за подкрепа и защита. Местните индианци отначало са впечатлени от военното присъствие, но на 4 ноември 1775 година те атакуват базиликата през нощта, успяват да я изгорят до основи и да убият един от свещениците, който става първата жертва християнин в Калифорния.[8] Хуниперо Сера се заема да построи отново мисията, но за да се избягнат подобни атаки, тя е преместена на ново място и се строи по военни спецификации и е добре охранявана. През следващите няколко години още 21 такива мисии я последват. За да се прехранват, мисионерите засаждат пшеница, боб, царевица и лози. По-късно започват да отглеждат коне и овце. Съжителството с индианците не винаги е лесно. Някои от тях са приятелски настроени, но други искат новите завоеватели да напуснат земите им. Постепенно обаче започва покръстването им в католическата вяра и мисиите се разрастват.

Мисията Сан Луис Рей е основана през 1798 г. от отец Фермин Ласуен. Тя става една от най-продуктивните мисии. Музеят „Хуниперо Сера“ се намира на мястото на оригиналната първа мисия и съдържа артефакти от периода до 1848 година, преди преминаването на града към територията на САЩ.

Мексиканският период и основаването на града[редактиране | редактиране на кода]

През 1821 година Мексико печели победа над испанската империя във войната за независимост на Мексико. Създадена е мексиканската провинция Алта Калифорния или Горна Калифорния. През 1823 Нова Испания получава независимостта си от кралство Испания, мисиите са предадени в ръцете на Мексико и през този период те западат значително. Градът през 1830 година наброява 600 жители, но около 1840 достига едва 100-150 души.[9][10]

След битката за Сан Паскуал през 1846 г.[11], победата на Съединените Щати в Мексиканско-американската война (1846-1848) и Златната треска от 1848 година, Северна Калифорния преминава на територията на САЩ като отделен щат, а Сан Диего се оформя като истински град и е признат за такъв през 1850 г.

През 1867 г. един нов пришълец в града, Алонсо Хортън, закупува 960 акра земя в близост до океана и започва строителни работи. Тази част от града днес е известна като център на града. Въпреки съпротивата на някои жители в стария град, новият град се разраства и населението му постепенно увеличава своята численост. През 1885 г. е построена нова железопътна линия до града, което спомага за още по-голямото му разрастване и жителите му достигат 16 159 души около 1890 г.[12]

Нормал скул през 1904 година, училището ще смени името си няколко пъти, докато се превърне в шатски университет Сан Диего
Бензинов трамвай в Ла Хоя, Калифорния, между 1900 и 1920 година
Временна сграда на Нормал скул, 1898 година. От прозорците се виждат студенти и преподаватели
Първият мъжки клуб на изкуствата

Сан Диего днес[редактиране | редактиране на кода]

Военно присъствие[редактиране | редактиране на кода]

Военното присъствие започва да се забелязва в началото на XX век. През 1901 година първите военни бази се установяват в Поинт Лома, а през 20-те години са значително разширени[13]. Военната индустрия се разраства и нейното присъствие се засилва по време на Първата и Втората световна война. След края на Студената война следват редица съкращения в този сектор, дори закриване на някои военни бази и отрасли. Днес военните бази на територията на града все още играят съществена роля в икономиката му, но отстъпват място на нови индустрии и технологии.

Туризъм, биотехнологии и комуникации[редактиране | редактиране на кода]

От 1980-те години насам комуникациите, биотехнологиите, фармацевтичната индустрия и компютърните технологии се превръщат във водещите индустрии на града. По същото това време се разраства и туризмът, най-вече поради благоприятния климат. По това време започва и реконструкция и обновяване на центъра на града с множество ресторанти, кафета, театри, небостъргачи и хотели с пет звезди. Една от придобивките на града е откритият през 2004 година стадион ПЕТКО парк ( PETCO park).

География[редактиране | редактиране на кода]

Сан Диего от въздуха

До преди малко повече от 150 години Сан Диего е бил едно съвсем малко поселище на фермери, съставено от няколко къщи, имения около тях и обработваема земя в околовръст. С нарастването на популярността на щата Калифорния, златната треска и подобряването на икономиката в района, започва интензивна миграция на хора към мястото и то се превръща в малък град. Голям брой ферми се намират в долината на североизток и югоизток и до днес. Благоприятстваща за разрастването на града е и красивата и екзотична природа. Самият град Сан Диего се намира в дълбоки каньони, което създава малки кътчета от естествена паркова местност в града. Нараства интересът към района и като място за туризъм.

Центърът на Сан Диего се намира на един от заливите. Полуостровът Коронадо и Пойнт Лома разделят залива на Сан Диего от Тихия океан. На изток от града се издигат планините Сан Мигел (San Miguel), а зад тях се намира пустинята Анза-Борего (Anza-Borrego Desert). Хотел Коронадо (Hotel Del Coronado) е един от първите хотели, построени в града, съществува и до днес и е историческа забележителност с автентичната си архитектура и стил от преди повече от 100 години. Хотелът е посещаван от множество президенти, крале и кинозвезди. През 1958 г. там е сниман филмът „Някои го предпочитат горещо“ (Some Like It Hot) с Мерилин Монро, Джак Лемън и Тони Къртис. Градът продължава да расте, но само в две посоки, на север и изток. На юг го спира границата с Мексико, а на запад граничи с Тихия океан.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Ветровете Санта Ана, сателитна снимка

Климатът на Сан Диего е мек средиземноморски и времето е слънчево и топло почти през цялата година.

Температури[редактиране | редактиране на кода]

Средните месечни температури варират от 14°C през януари до 22°C през юли. В края на лятото и началото на есента обикновено е най-горещо, когато температурите могат да достигнат 32°C. Основната причина за редките високи температури са ветровете от пустинята в този период, наречени Санта Ана. Те духат в продължение на около 10 дни и носят сух, горещ въздух, а понякога и вкус на пясък. Друга характерна черта на климата в Сан Диего е сравнително облачното и мъгливо време през месеците май и юни, което местните жители наричат May gray and June gloom. Най-високата регистрирана температура в града е 44°C на 26 септември 1963 г., а най-ниската −4 °C е регистрирана на 7 януари 1913 г.[14]

Валежи[редактиране | редактиране на кода]

Средните годишни валежи са под 300mm, което прави климата сух. Голяма част от валежите падат през студените месеци от декември до април. През летните месеци практически не падат никакви валежи. Сняг е падал в Сан Диего само 5 пъти в продължение на 125 години.[15]. Въпреки това сняг, макар и в малки количества, пада всяка година в близките до крада планински райони с надморска височина над 1000-1200 метра.[16] Заледяванията са непознато явление, а ураганите и тайфуните са изключително рядко явление.

Nuvola apps kweather.png  Климатични данни за Сан Диего, Калифорния
Показатели ян фев мар апр май юни юли авг сеп окт ное дек годишно
Средни максимални температури (°C) 18,8 19,2 19,1 20,2 20,6 22 24,6 25,4 25,1 23,7 21,1 18,9 21,6
Средни температури (°C) 14,1 14,8 15,3 16,7 17,8 19,3 21,7 22,5 21,9 19,9 16,7 14,1 17,9
Средни минимални температури (°C) 9,4 10,4 11,6 13,1 15,1 16,6 18,7 19,6 18,7 16,1 12,2 9,3 14,2
Средни месечни валежи (mm) 45,7 38,9 45,0 20,1 4,80 1,80 0,50 2,50 6,10 9,40 36,8 39,9 251,5
Източник: http://www.worldweather.org/093/c00826.htm

Демография[редактиране | редактиране на кода]

Година Брой на населението
1850 500
1860 731
1870 2 300
1880 2 637
1890 16 159
1900 17 700
1910 39 578
1920 74 361
1930 147 995
1940 203 341
1950 333 865
1960 573 224
1970 696 769
1980 875 538
1990 1 110 549
2000 1 223 400
2010 1 279 329
Раси и националности
с най-голямо присъствие
Процент
Бели 65.3%
(48.2% не-испански произход)
Латино 27.0%
Черни 10,8%
Азиатци 15%
Филипинци 6,1%
Виетнамци 2,2%
Китайци 1,9%
Индианци 0.6%
Внимание: Процентите, взети заедно не са 100%,
защото има припокриване между отделните групи

Според преброяването през 2000 година в Сан Диего е имало 1 233 400 души, 450 691 домакинства и 271 315 семейства.[17] Гъстотата на населението е била 1456,4/km2. От 450 691 домакинства 30,2% са имали деца под 18 години живеещи с тях, 44,6% са били женени. През 2008 година в града живеят приблизително 1 279 329 души. Средният брой хора в едно домакинство е 2.61, а средният брой на хората в едно семейство е 3,3.

Според същото преброяване 24.0% от жителите на Сан Диего са под 18 години, а 10.5% са над 65 години.[18] Средната възраст на жителите на града е 32 години. Две трети от населението е под 35 години.[19][20]

Раси[редактиране | редактиране на кода]

Според данни от 2005-2007 година 65.3% от населението на Сан Диего принадлежи към бялата раса, от тях 48.2% са от не-испански произход. Чернокожите представляват 6.9%. Индианците са само 0.6%. Жителите от азиатски произход са 15.0%. Жителите с латино произход са 27.0%.[21][22]

Доходи и безработица[редактиране | редактиране на кода]

Средният годишен доход на едно домакинство е $45 733. Броят на безработните е 36 358 души.[23] Броят на мъжете е 616 884, а на жените 606 516. Процентът на жителите, които имат завършено средно образование или колеж, е 82.8%. 172 800 имат бакалавърска степен или по-високо образование. Броят на тези, които живеят под наем, е почти равен на броя на тези, които притежават собствено жилище.

Престъпност[редактиране | редактиране на кода]

Тенденцията е към намаляване на престъпността, особено на тежките престъпления като убийствата. През 2009 г. престъпността е намаляла с 18% въпреки проблемите с икономиката.[24][25] Най-често нарушенията на закона се състоят в кражби и обири. Броят на откраднатите коли е значително над средния за нацията, докато всички други престъпления са значително под средните за Америка.[26] Като цяло Сан Диего се счита за един от най-безопасните градове за живеене. Общият брой на полицаите в града е 2 823.

Снимка на града през нощта
Сан Диего, снимка на града през деня

Известни личности, свързани с града[редактиране | редактиране на кода]

Родени[редактиране | редактиране на кода]

Починали[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

 • Франк Запа, американски композитор, певец, режисьор и сатирик, живее известно време в града
 • Ричард Драйфус, актьор, носител на Оскар, живее в града от 2006
 • Адам Ламбърт, финалист в American idol 2009, завършил гимназия в Маунт Кармел

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Old Town San Diego State Historic Park, сайт на Отдела за паркове и отдих на щат Калифорния. ((en))
 2. Сайт на Зоопарк Сан Диего ((en))
 3. Сайт на Sea World San Diego ((en))
 4. Сайт на San Diego Zoo Safari Park ((en))
 5. Legoland ((en))
 6. Биография на Juan Rodríguez Cabrillo на сайта San Diego History Center ((en))
 7. Биография на Sebastian Vizcaíno на сайта San Diego History Center ((en))
 8. Mission basilica San Diego de Alcala - History ((en))
 9. Сайт на Historic La Playa Trail Association ((en))
 10. San Diego Timeline на сайта San Diego History Center ((en))
 11. Музей Сан Паскуал ((en))
 12. Engstrand, Iris Wilson, California’s Cornerstone, Sunbelt Publications, Inc., 2005, p. 80. ((en))
 13. University of San Diego: Military Bases in San Diego ((en))
 14. San Diego International Airport (KSAN), Ca - Climatological Summary (Period of Record: Jul 1996 to Dec 2008); San Diego WSO Airport, California (047740) - Period of Record Monthly Climate Summary (1/1/1914 to 3/31/2013) ((en))
 15. Peter Rowe, "The Day it Snowed on San Diego", San Diego Union-Tribune, December 13, 2007. ((en))
 16. Snow in the mountains east of San Diego (March 14, 2006)
 17. San Diego (city) QuickFacts from the US Census Bureau. // US Census Bureau. Посетен на February 14, 2010. ((en))
 18. Census Quick Facts, City of San Diego ((en))
 19. City of San Diego Economic Development Department ((en))
 20. SANDAG document ((en))
 21. U.S. Census Bureau's Fact Sheet on San Diego ((en))
 22. ACS Demographics ((en))
 23. San Diego Demographics & Household Information ((en))
 24. City’s crime rate fell again in ’09, stats show ((en))
 25. Crime rate continues to plummet in San Diego ((en))
 26. San Diego Crime Report ((en))