Бостън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Бостън.

Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Масачузетс. За други значения вижте Бостън (пояснение).

Бостън
Boston
— Град —
Знаме
      
Герб
Boston Financial District skyline.jpg
Страна Flag of the United States.svg САЩ
Щат Масачузетс
Площ 232,1 km²
Надм. височина 43 m
Население 590 763 души (2006)
2545 души/km²
Кмет Томас Менино
Основаване 1630
Телефонен код 617, 857
Официален сайт www.cityofboston.gov
Бостън в Общомедия

Бостън (на английски: Boston Boston) е град разположен на източното крайбрежие на САЩ. Той е столица и най-голям град на щата Масачузетс. Бостън е неофициалният икономически, културен и образователен център на Нова Англия. Градът има приблизително население от 590 763 жители за 2006 г., като заедно с предградията образува агломерация наречена Голям Бостън (Greater Boston), с население над 4 400 000 жители. Заедно с градовете Манчестър, Уорчестър и Провидънс (в щата Род Айлънд) агломерацията достига до 7 400 000 жители.

История[редактиране | редактиране на кода]

Стейт Стрийт, 1801

Бостън е един от най-старите градове в САЩ. Основан е през 1630 г. от заселници – пуритани. Градът изиграва важна роля в борбата за независимост на САЩ. В околностите му се разиграват едни от най-важните битки между заселниците и армията на кралицата. В пристанището на Бостън се разиграва т.нар. Бостънско чаено парти.

След независимостта Бостън става един от главните пристанищни и производствени центрове на страната. Днес градът привлича над 16 млн. посетители от цял свят със своите забележителности, история и култура. Тук е открито първото американско обществено училище и първият колеж – Харвард (Harvard College) през 1636 г. в предградието Кеймбридж. В Бостън е прекарано и първото метро на територията на САЩ.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Бостън е един от първите градове в света, който може да се нарече космополитен. Със своите близо 100 университета, колежи и научни институции градът привлича над 250 хиляди млади хора от целия свят, което го прави един от най-големите и важни образователни центрове в света. По-известните университети и колежи са Харвард (Harvard University), Масачузетският технологически институт (Massachusetts Institute of Technology), Бостънският университет (Boston University), Масачузетският колеж по фармация и здравни науки (Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences), Бостънският колеж (Boston College), Бостънският институт по изкуство (Art Institute of Boston), Музикалната консерватория на Нова Англия (New England Conservatory of Music), Колежът Бъркли (Berkley College of Music) и др.

Бостънските обществени училища (Boston Public Schools) са най-старата училищна система в САЩ. Системата приема над 57 000 ученици годишно, в своите 145 училища, включително и Boston Latin School – най-старото обществено училище в САЩ от 1635 г., English High – най-старата обществена гимназия от 1821 г. и the Mather School – най-старото начално училище от 1639 г.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на града се базира основно на изследванията, финансите, технологиите – особено на биотехнологиите. Бостън е един от градовете с най-висок стандарт на живот в САЩ. Бостънските колежи и университети имат голямо въздействие над градската и регионалната икономика. Те не само са осигуряват заетост и образование, но и работна ръка за града и региона. Студентите оставят ежегодно в града над 4 млрд.долара в университетите и града. Туризмът е основно перо в приходите на града. Ежегодно туристите харчат над 7 млрд. долара, като са направили града един от десетте най-посещавани града в САЩ. Друг важен отрасъл за градската икономика са финансовите и застрахователните услуги. Градът е също регионално седалище на много банки като Американска банка (Bank of America), Гражданска банка (Citizen Bank), Независима банка (Sovereign Bank) и др. В града има множество издателства и печатници. Градът е дом на четири конгресни и панаирни центъра: Hynes Convention Center, Bayside Expo Center, World Trade Center и Boston Convention and Exhibition Center. Градът е столица на щата и поради това тука се намират много федерални агенции, щатската администрация.

Много световни компании имат представителства в Бостън, част от тях са избрали града за седалище на своята дейност – Жилет (Gillette), Проктър енд Гембъл (Procter & Gamble), Ню Баланс (New Balance) и др. Бостън е дом на мениджърски консултантски фирми като Бостънската консултантска група (The Boston Consulting Group).

По отношение на броя и концентрацията на хай-тех фирми Бостън (заедно с околностите) се нарежда на второ място в света след Силициевата долина. Много от тези компании се намират по протежението на Път №128 в Масачузетс (това е околовръстното шосе на Бостън). Когато в техническите среди се каже Път 128 („Route 128“) се има предвид „Силициевата долина, която е на брега на Атлантическия океан“.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Symphony Hall, седалище на Бостънския симфоничен оркестър

Бостън е уникален сред американските градове, поради факта, че е смесица от европейска и американска култура. Огромна част от сградите са на повече от сто години. Бостън впечатлява с контраста от старо и ново – старите църкви са разположени точно под новите стъклени небостъргачи. Като едни от най-интересните места, които трябва да се посетят в града, могат да се определят следните:

 1. Музеят на науката (Museum of Science), разполагащ с богата колекция от материали, в областта на техниката, биологията и астрономията.
 2. Музеят на изкуството (Museum of Fine Arts), в който се намира една от най-големите колекции от картини на Моне, и голяма колекция от египетски мумии.
 3. Аквариумът на Нова Англия (New England Aquarium).
 4. Паркът на Бостън
 5. Christian Science Church Park – Една от най-големите църкви в САЩ, която може да побере 3000 души.
 6. Симфонията (Symphony Hall).
 7. Куинси Маркет (Quincy Market) – стар градски пазар, на който има огромно разнообразие от храни и места, където може да се яде кухня от цял свят, свърталище на артисти и художници;
 8. Китайският квартал (Chinatown).
 9. Кулата Пруденшъл (Prudential tower) – втората по-височина сграда в Бостън, в която има организирани помещения, от които се открива прекрасна гледка към целия Бостън и залива, т.нар. Skywalk се помещава на 50-тия етаж.
 10. Кулата Джон Ханкок (John Hancock Tower) – най-високата сграда в Нова Англия и Бостън с 60 етажа (не се организират посещения).

Транспорт[редактиране | редактиране на кода]

Летище „Логан“, терминал А

Бостън има няколко жп гари, които са комбинирани с автогари и го свързват с останалата част на САЩ и Канада. Градът има голямо пристанище и няколко летища, като летище „Логан“ (Logan Airport) е международно. До Бостън летят самолети от всички големи американски градове и най-големите градове в света. Тук има организиран градски транспорт и метро. Пътната мрежа в града е много добре структурирана. Градски магистрали свързват предградията с центъра и летището. Част от тях са прокарани под формата на тунели, като по този начин трафикът се пренасочва под земята. Единият от тунелите, които достигат до летището е прокаран под залива на Бостън.

Квартали[редактиране | редактиране на кода]

Кварталът Норт Енд в Бостън
Панорама на Бостън

Квартали на Бостън:

 1. Западен Роксбъри
 2. Източен Бостън
 3. Китайски квартал
 4. Лонгуд
 5. Мишън Хил
 6. Олстън/Брайтън
 7. Роксбъри
 8. Хайд Парк
 9. Южен Край
 10. Северен Край
 11. Южен Бостън
 12. Бек Бей
 13. Бийкън Хил
 14. Фенуей
 15. Дорчестър
 16. Ривиър
 17. Челси
 18. Куинси
 19. Дедам

Българската общност[редактиране | редактиране на кода]

В Бостън има българска общност от около 2 – 3 хиляди човека. През 2000 г. общността започва работа по събиране на средства за българска православна църква – „Света Петка“.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „САЩ“         Портал „САЩ