Силициева долина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Изглед към бизнес центъра на Сан Хосе, провъзгласил се за „столица на Силициевата долина“
Сан Хосе
Изглед към част от центъра на Сан Хосе, прякорът на който е „Столица на Силициевата долина“
Улица, която води към Силициевата долина

Силициевата долина (на английски: Silicon Valley, много често неправилно наричана Силиконова долина) е районът на южната част на метрополния регион на залива Сан Франциско в Северна Калифорния, Съединените американски щати.

В него се намират много от най-големите високотехнологични корпорации [1], произвеждащи компютри, компютърен хардуер и електроника, разработващи софтуер и технологии в облак. Терминът на английски първоначално отразява големия брой разработчици и производители на силициеви чипове, но по-късно започва да се използва за всички високотехнологични бизнеси в областта и като цяло е използван като метоним за американския високотехнологичен икономически сектор. Наред с развитието на други високотехнологични икономически центрове в САЩ и света, Силициевата долина продължава да бъде водещ център за високотехнологични иновации и развитие, отчитайки 1/3 от всички рискови капиталови инвестиции в САЩ.

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Английският термин Silicon Valley е въведен от Ралф Верст, централнокалифорнийски предприемач. За първи път е публикуван от журналиста Дон Хофлър, приятел на Верст, който използва фразата като заглавие на серия от статии в седмичния търговски вестник „Електронни новини“ (Electronic News). Сериите, озаглавени „Силициевата долина в САЩ“ („Silicon Valley in the USA“) започват да се издават от 11 януари 1971 г. „Долина“ (Valley) се отнася до Долината Санта Клара, намираща се в най-южната част на Залива Сан Франциско, докато „Силициева“ се отнася до английското наименование на химичния елемент силиций – silicon (да не се бърка с полимера силикон – англ. silicone), и по-конкретно до високата концентрация на компании, които са част от полупроводниковата (силицият е използван при създаването на повечето полупроводникови елементи) и компютърна индустрия, които са концентрирани в областта. Тези фирми постепенно изместват овощните градини от региона, което му дава и това име, на мястото на старото Долина на насладата на сърцето (Valley of Heart's Delight).

История[редактиране | редактиране на кода]

„Може би най-силната движеща сила, която преминава през миналото и настоящото на Долината, е стремежът да се „играе“ с новите технологии, което, когато е подкрепено със солидна инженерна диплома и канализирано от умел мениджмънт, прави много, за да създаде индустриалната „електроцентрала“, която виждаме в Долината днес.“

Тимоти Стърджън, МИТ
Поглед към Силициевата долина. Центърът на Сан Хосе в южна посока е вляво, Маунтин Вю, Сънивейл, Пало Алто и т.н. са на север вдясно. Снимката е от Алъм Рок Парк, Сан Хосе.

Още в началото на 20 век Силициевата долина е дом на електронната индустрия. Тази индустрия започва с експериментирането и иновацията в полето на радиото, телевизията и военната електроника. Станфордският университет и неговите асоциирани поделения, както и специалистите, които го завършват, играят основна роля в развитието на региона [2].

Още от 1890-те год. лидерите на Станфордския университет насочват научните изследвания към нуждите на Американския Запад, което през 1950-те год. създава условия за сближаване на интересите на университета и високотехнологичните фирми от областта.[3]

През 1940-те и 1950-те год. станфордският декан по инженеринг и ректор Фредерик Терман започва да окуражава членовете на факултета и завършващите да стартират собствени компании. Той обгръща с грижи Hewlett-Packard, Varian Associates и други високотехнологични фирми, като районът на никнещите бизнеси се разраства около университетските площи на Станфорд. Това е и причината Търман често да бъде наричан „баща на Силициевата долина“.

През 1955 – 1985 г. мащабни технологични изследвания и развитие в Станфордския университет са последвани от три вълни на индустриални иновации, станали възможни чрез подкрепата от частни корпорации, основно „Лабораториите Бел“, Shockley Semiconductor, Fairchild Semiconductor и Xerox PARC. През 1969 г. Станфордският изследователски институт оперира с един от четирите основни мрежови възли, които обхващат АРПАНЕТ, която е предшественик на Интернет [4].

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Според изследване, направено от AeA през 2006 г. и публикувано през 2008 г., Силициевата долина, с общо 225 300 високотехнологични работни места, е третият по големина високотехнологичен център („киберград“) в САЩ след метрополния район на Ню Йорк и Вашингтонската метрополна област. Районът на Залива Сан Франциско като цяло, от който Силициевата долина е само част, има общо 387 000 високотехнологични работни места. Силициевата долина е с най-високата концентрация на работещи високотехнологични специалисти от която и да е метрополна област с 285,9 от всеки 1 000 работещи в частния сектор. Силициевата долина има най-високата средна годишна работна заплата от 144 800 долара или 12 070 долара месечно.[5] Районът е най-големият високотехнологичен производствен център в САЩ [6][7].

Сред по-големите имена в областта на информационните технологии, които имат седалища в Силициевата долина, са:

Градове[редактиране | редактиране на кода]

В района на Силициевата долина се намират следните градове:

Окръзи[редактиране | редактиране на кода]

Силициевата долина, погледната от Лос Алтос Хилс

Силициевата долина включва няколко административни окръга. По-голямата част от градовете са в окръг Санта Клара, някои градове са в окръзите Сан Матео и Аламида.

Следва списък на окръзите и градовете в скоби до тях, които са част от Силициевата долина:

Висши училища[редактиране | редактиране на кода]

В района има 26 университета и колежа, от които Университетът Станфорд е най-известен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))[1] от SiliconValley.com
  2. ((en)) Markoff, John. Searching for Silicon Valley. // Ню Йорк Таймс. The New York Times Company, 2009-04-17. Посетен на 17 април 2009.
  3. ((en)) Stephen B. Adams, „Regionalism in Stanford's Contribution to the Rise of Silicon Valley,“Enterprise & Society 2003 4(3): 521 – 543
  4. ((en))Christophe Lécuyer, „What Do Universities Really Owe Industry? The Case of Solid State Electronics at Stanford,“ Minerva: a Review of Science, Learning & Policy 2005 43(1): 51 – 71
  5. ((en))Cybercities 2008: An Overview of the High-Technology Industry in the Nation's Top 60 Cities
  6. ((en)) http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2321510,00.asp
  7. ((en))Silicon Valley and N.Y. still top tech rankings
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Silicon Valley“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Калифорния“         Портал „Калифорния