Портал:Калифорния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Калифорния

Знаме на Калифорния
Разположение на Калифорния на картата на САЩ

Калифорния (на английски: California) е западен щат в САЩ, чийто пощенски код е CA, а столицата се казва Сакраменто. Калифорния се намира на Западното крайбрежие на САЩ на Тихия океан. Тя е щатът с най-многобройно население и е третият най-голям щат по площ. Прякорът на Калифорния е „Златният щат“ (заради Златната треска в Калифорния). още»

редактиране 

Избрана статия

Гледка към Сан Франциско от Алкатрас.

Сан Франциско (на английски: San Francisco, в превод от испански "Свети Франциск") е окръжен център на едноименният окръг в щата Калифорния, САЩ, който се намира на Западното крайбрежие на Тихия океан. Окръг и град Сан Франциско съвпадат, Сан Франциско е както единствен град в окръга така и негов окръжен център. Сан Франциско също е и подрайон в по-големия метрополис носещ неговото име Района на Санфранциския залив. още»

Архив

редактиране 

Избрана снимка

редактиране 

Избрана биография

Тупак Амару Шакур (на английски Tupac Amaru Shakur), по-известен с псевдонимите си 2Pac и по-късно Makaveli, е роден на 16 юни 1971г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ под името Lesane Parish Crooks. Почти веднага след раждането му майка му Афени Шакур (Afeni Shakur) промения името на му Тупак Амару Шакур. Физическият му баща остава неизвестен и за самия Тупак. Вторият баща на Тупак, Мутулу Шакур (Mutulu Shakur), който е баща на сестрата на Тупак, по-късно е осъден на 60 години затвор за въоръжен грабеж, след като години наред е в списъка на 10-те най-търсени на ФБР. Тупак умира на 13 Септември 1996 в Лас Вегас, Невада, САЩ прострелян на 7 Септември от неизвестен извършител. Предполага се, че зад покушението стоят хора от групата на Notorious B.I.G. и Пъф Деди. още»

Архив

редактиране 

Сродни портали

редактиране 

Новини

Архив

редактиране 

Събития

Архив

редактиране 

Категории

редактиране 

Знаете ли...

редактиране 

Текущи задачи

Калифорния в Уикицитат     Калифорния в Уикикниги     Калифорния в Уикиизточник     Калифорния в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки
Wikiquote-logo.svg Wikibooks-logo.svg Wikisource-logo.svg Commons-logo.svg