Портал:Калифорния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Калифорния

Знаме на Калифорния
Знаме на Калифорния
Разположение на Калифорния на картата на САЩ
Разположение на Калифорния на картата на САЩ

Калифорния (на английски: California) е западен щат в САЩ, чийто пощенски код е CA, а столицата се казва Сакраменто. Калифорния се намира на Западното крайбрежие на САЩ на Тихия океан. Тя е щатът с най-многобройно население и е третият най-голям щат по площ. Прякорът на Калифорния е „Златният щат“ (заради Златната треска в Калифорния). още»

редактиране 

Избрана статия

Гледка към Сан Франциско от Алкатрас.

Сан Франциско (на английски: San Francisco, в превод от испански "Свети Франциск") е окръжен център на едноименният окръг в щата Калифорния, САЩ, който се намира на Западното крайбрежие на Тихия океан. Окръг и град Сан Франциско съвпадат, Сан Франциско е както единствен град в окръга така и негов окръжен център. Сан Франциско също е и подрайон в по-големия метрополис носещ неговото име Района на Санфранциския залив. още»

Архив

редактиране 

Избрана снимка

редактиране 

Избрана биография

Тупак Амару Шакур (на английски Tupac Amaru Shakur), по-известен с псевдонимите си 2Pac и по-късно Makaveli, е роден на 16 юни 1971г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ под името Lesane Parish Crooks. Почти веднага след раждането му майка му Афени Шакур (Afeni Shakur) промения името на му Тупак Амару Шакур. Физическият му баща остава неизвестен и за самия Тупак. Вторият баща на Тупак, Мутулу Шакур (Mutulu Shakur), който е баща на сестрата на Тупак, по-късно е осъден на 60 години затвор за въоръжен грабеж, след като години наред е в списъка на 10-те най-търсени на ФБР. Тупак умира на 13 Септември 1996 в Лас Вегас, Невада, САЩ прострелян на 7 Септември от неизвестен извършител. Предполага се, че зад покушението стоят хора от групата на Notorious B.I.G. и Пъф Деди. още»

Архив

редактиране 

Сродни портали

редактиране 

Новини

Архив

редактиране 

Събития

Архив

редактиране 

Категории

редактиране 

Знаете ли...

редактиране 

Текущи задачи

Калифорния в Уикицитат     Калифорния в Уикикниги     Калифорния в Уикиизточник     Калифорния в Общомедия
Цитати Книги, учебници и ръководства Свободни източници Картинки