Портал:САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал САЩ

Знаме на САЩ
Знаме на САЩ
Разположение на САЩ на картата на света
Разположение на САЩ на картата на света

Съединените американски щати (САЩ), Съединените щати, за кратко Щатите, или Америка (английски:United States of America ,USA, The States или America) е федерална конституционна република в западното полукълбо, състояща се от 50 щата и други многобройни територии. Четиридесет и осем от тях са разположени в центъра на континента Северна Америка между Тихия и Атлантическия океан, като на север САЩ граничи с Канада, а на юг с Мексико. Щатът Аляска се намира на северозапад от Канада, а Хаваите са в Тихия океан. още»


редактиране 

Избрана статия

Националният парк Йосèмити
Националният парк Йосèмити

Националният парк Йосèмити (на английски: Yosemite National Park) е разположен в окръзите Марипоса и Туолъми, щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско. Паркът заема територия около 3 080 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. В националния парк Йосемити се съхраняват девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души. още..

редактиране 

Избрана биография

Джордж Вашингтон
Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон (на английски George Washington, произнася се Джордж Уошингтън) e американски политик и генерал, първи президент на Съединените щати, наричан още „Баща на своята страна“. Той е главнокомандващ на Континенталната армия по време на Войната за независимост (17751783), както и председател на Конституционния конвент от 1787 г.

За ролята, която играе в спечелването и осигуряването на американската независимост, Джордж Вашингтон е признат за една от най-значимите фигури в историята на САЩ. За разлика от мнозина революционни водачи, които се стремят да запазят спечелената власт и така се превръщат в монарси или диктатори, Вашингтон доброволно се отказва от нея, с което дава пример за следващите поколения световни водачи. още...

{
редактиране 

Знаете ли...


редактиране 

Текущи задачи

редактиране 

Избрана снимка

Проход в щата Колорадо
Проход в щата Колорадо
Проход в щата Колорадо
редактиране 

Категории

Основна категория:

Подкатегории:


редактиране 

Свързани портали