Портал:САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал САЩ

Знаме на САЩ
Разположение на САЩ на картата на света

Съединените американски щати (САЩ), Съединените щати, за кратко Щатите, или Америка (английски:United States of America ,USA, The States или America) е федерална конституционна република в западното полукълбо, състояща се от 50 щата и други многобройни територии. Четиридесет и осем от тях са разположени в центъра на континента Северна Америка между Тихия и Атлантическия океан, като на север САЩ граничи с Канада, а на юг с Мексико. Щатът Аляска се намира на северозапад от Канада, а Хаваите са в Тихия океан. още»


редактиране 

Избрана статия

Националният парк Йосèмити

Националният парк Йосèмити (на английски: Yosemite National Park) е разположен в окръзите Марипоса и Туолъми, щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско. Паркът заема територия около 3 080 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. В националния парк Йосемити се съхраняват девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души. още..

редактиране 

Избрана биография

Джордж Вашингтон

Джордж Вашингтон (на английски George Washington, произнася се Джордж Уошингтън) e американски политик и генерал, първи президент на Съединените щати, наричан още „Баща на своята страна“. Той е главнокомандващ на Континенталната армия по време на Войната за независимост (17751783), както и председател на Конституционния конвент от 1787 г.

За ролята, която играе в спечелването и осигуряването на американската независимост, Джордж Вашингтон е признат за една от най-значимите фигури в историята на САЩ. За разлика от мнозина революционни водачи, които се стремят да запазят спечелената власт и така се превръщат в монарси или диктатори, Вашингтон доброволно се отказва от нея, с което дава пример за следващите поколения световни водачи. още...

{
редактиране 

Знаете ли...


редактиране 

Текущи задачи

редактиране 

Избрана снимка

Проход в щата Колорадо
Проход в щата Колорадо
редактиране 

Категории

Основна категория:

Подкатегории:


редактиране 

Свързани портали