Западно крайбрежие на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Вижте също Западен бряг за територията в Израел и Палестинската автономия.


Западно крайбрежие
Map of USA Westcoast.svg
Щатите в червено са тези на
Западния американски бряг.
Те имат излаз на Тихия океан.

Западното крайбрежие на САЩ (на английски: West Coast), наричано понякога и Западен бряг, е място за крайбрежните щати, разположени на западния бряг на САЩ, опиращи се до Тихия океан. Западното крайбрежие е част от Западния регион.

Щати[редактиране | редактиране на кода]

Географското понятие Западно крайбрежие на САЩ включва следните щати (с излаз на Тихия океан):

В Западното крайбрежие понякога се включват и щатите Аляска (това е щат вляво на Канада) и Хаваи (остров в Тихия океан). Понякога, когато се каже „Западно крайбрежие“, в културен аспект се има предвид само щата Калифорния или обратно – добавят се щатите Аризона и Невада.

Разстояния[редактиране | редактиране на кода]

Разстоянието между Източното и Западното крайбрежие на САЩ по пътната мрежа на страната е около 4600 km (например между Сан Франциско и Ню Йорк е 4677 km[1], а между Сиатъл и Ню Йорк е 4599 km[2].

Въпреки че Западното крайбрежие се намира от азиатската страна на САЩ, е любопитно да се отбележи, че Западният бряг е по-близо до Европа и съответно България, отколкото до някои азиатски точки. Например Сан Франциско е на 10 431,89 km от София[3], докато разстоянието от Сан Франциско до Манила е 11 225,29 km[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]