Бонер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Знамето на Бонер

Бонер (нидерландски: Bonaire, папиаменто: Boneiru) е остров на Нидерландия в Карибско море, част от архипелага Малки Антили, северно от южноамериканското крайбрежие.

Той е сред 3-те острова от така наречената „група АВС“ – островите Аруба, Бонер и Кюрасао (изписван със Е на английски и испански), принадлежащи на Нидерландските Антили с обща площ 925 кв. км.

География[редактиране | редактиране на кода]

Островът е малък с около 600 хка площ. Характерен е с изключително равнинния си релеф и ниска надморска височина. Туристическите справочници твърдят, че на Бонер през цялата година метеорологичните условия са идеални – средна годишна температура 28 градуса, защото е извън зоната на ураганите и винаги подухва свеж ветрец.

Главният град на Бонер е Кралендайк. Той е с население от 3061 жители (2006) и е главно пристанище на острова. Някога е строен от холандците. Днес има само 1 пътна артерия и няколко светофара.

Островът привлича любители на подводното гмуркане и на уиндсърфинга от цял свят. Чистотата на водата е невероятна-има видимост до 30 метра дълбочина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Експедиция на Америго Веспучи и Хуан де Коса открива острова и го нарича Исла до Пало Бразил (Isla do Palo Brasil) или остров Бразилууд (Island of Brazilwood).

До 10 октомври 2010 г. е част на Нидерландските Антили. Оттогава е част на Нидерландия като неин специален район.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Към основните забележителности се отнася Форт Оранж. Той е построен през 1639 г. от Нидерландската западно-индийска компания. От 1837 г. фортът служи за отбрана. През 1932 г. към него е построена каменна кула за морски фар.

Музей „Бонайре“ (Мусео Бонериано) е разположен непосредствено до града. Запомнящ се на острова е частният музей на Едуардо. Чудакът го е посветил на починалата си съпруга Джени, която шиела костюмите за традиционния карнавал.

В града се намира международното летище Фламинго.