Лимбург (Нидерландия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за нидерландската провинция Лимбург. За едноименната провинция в Белгия вижте Лимбург (Белгия).

Limburg position.svg
NL-LimburgVlag.svg

Лимбург (на нидерландски: Limburg Limburg Limburg) е провинция разположена в най-южната част на Нидерландия. На запад провинцията граничи със Северен Брабант, на югозапад с Белгия, на изток с немската провинция Северен Рейн-Вестфалия, а на север с Гелдерланд. Столица е град Маастрихт.

Лимбург е деветата по големина нидерландска провинция с обща площ от 2,153 km², от които 56 km² са водна площ. Населението на провинцията е 1,131,938 нареждайки се на шесто място по този показател. Гъстотата е 526 души на km², което я прави четвъртата най-гъсто населена провинция в Нидерландия.

В провинция Лимбург има 40 общини от които най-населените са Маастрихт, Ситард-Гелен, Венло и Хеерлен. Четирите най-големи градове са Маастрихт, Хеерлен, Венло и Ситард.

Лимбург е дом на лимбургския език, част от немското езиково семейство. Той е обявен за регионален език говорен в нидерландски Лимбург, белгийски Лимбург и пограничните немски територии. Езикът се говори от приблизително 1,6 милиона души.