Реюнион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Реюнион

Реюнион (на френски: La Réunion) е остров в Индийския океан и отвъдморски департамент на Франция. Има население от приблизително 844 994 души през 2013 година.

Статут[редактиране | редактиране на кода]

Реюнион е равнопоставена част от Френската република. Има статут на отвъдморски департамент, както и свое представителство в двете камари на френския парламент. Административен център на региона е град Сен Дьони. Територията е част от Европейския съюз и еврото е официално разплащателно средство.

География[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Реюнион
Изглед от острова

Островът е разположен в централната част на Индийския океан, източно от Мадагаскар и югозападно от Мавриций. От природогеографска гледна точка е част от Африка.

Има вулканичен произход и съответния характерен планински релеф. Най-висока точка на острова е връх Питон де Неж (Piton des Neiges – „Заснеженият връх“), 3069 m.

Общата му площ е 2512 km², от които 10 km² са повърхнина на водни басейни. Дължината на бреговата линия е 207 km.

Основни фактори върху климата му са влиянието на океана и географската ширина, които предопределят тропичния му характер. Не са рядкост и застудяванията по време на южната зима.

Между 15 и 16 март 1952 г. на острова пада 1869,9 mm дъжд за 24 часа, което е абсолютен рекорд за денонощен валеж на Земята.

История[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от главния град Сен Дьони

Арабските мореплаватели са първите хора, дали сведения за острова. Те го нарекли „Дина Моргабин“, значещо „Западен остров“. Първите европейци, достигнали до острова, са португалците през 1513 г., наименувайки го „Санта Аполония“.

По-късно островът е завладян от французите и администриран от Порт Луи, Мавриций. Островът е наименуван Бурбон (Île Bourbon) от Луи XIII през 1649 г.

Името „Реюнион“ е дадено през 1793 г., след падането на династията на Бурбоните, а новото име отразява обединението на революционерите от Марсилия с Националната гвардия в Париж, което се осъществило на 10 август 1792 г. През 1802 г. островът е преименуван в чест на Наполеон (Île Bonaparte). През 1810 г. островът е превзет от британската флота, които го наименуват отново Бурбон.

Когато островът е върнат на Франция след Виенския конгрес през 1815 г., той останал с името Бурбон. Когато възстановената династия на Бурбоните паднала от власт през 1848 г., островът отново сменя името си на Реюнион.

След отварянето на Суецкия канал през 1869 г. значението на острова като важна спирка по пътя към Източните Индии рязко спада.

Реюнион получава статут на отвъдморски департамент на 19 март 1946 г.

Население[редактиране | редактиране на кода]

В периода от 17 до 19 век, френските имигранти, заедно със заселваните африканци, китайци, малайци и индийци, образуват своеобразната етническа смес, която днес представлява населението на острова. През 2013 година има население от 844 994 души, което го прави най-населеният отвъдморски департамент на Франция.

Според сайта nauka.offnews на острова има необичайно голям брой хора от т. нар. кръвна група „бомбайски фенотип“[1].

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Католическа катедрала на острова

Добивът на захарна тръстика е основният земеделски продукт и перо от износа на острова. Риболовът също е традиционно развита дейност.

Все по-значима роля в икономиката е развитието на туризма. Островът с красивата си природа успява да привлича туристи от Франция и другите страни на ЕС.

Личности, свързани с Реюнион[редактиране | редактиране на кода]

Ролан Гарос (1888 – 1918) – авиатор, роден в Сен Дени, о. Реюнион

Димитри Пайет (р.1987) – футболист, национал на Франция

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.