Административно деление на Франция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

От 1 януари 2004 г. административно Франция е разделена на европейска или още континентална част на страната (метрополия Франция) и отвъдморски територии, включващи региони, всеки от който се подразделя на департаменти.

Европейска Франция[редактиране | редактиране на кода]

Европейската част на Франция е разделена на следните региони:

 • 22 региона (точното име изпололзвано за о. Корсика е "приобщена територия" а не регион). Състоят се от 100 департамента, като 96 от тях се намират в европейската част на страната, а останалите 4 в задморските територии.

Три от общините (Париж, Марсилия и Лион) са разделени на 45 градски общини. От 1 януари 2005 г. паралелно е въведено и вътрешнообщинско групиране. То се състои от 2 510 вътрешнообщински структури, обединяващи 32 223 общини (88,1% от общините в европейската част на страната), с население 50,9 милиона жители (84,3% от населението на европейската част на страната): 14 градски общини, 156 квартални общини, 2 334 обединени общини и 6 общински синдиката на новите квартали.

Задморски територии[редактиране | редактиране на кода]

Задморските територии на Франция са разделени на следните региони:

 • 5 задморски региона - Гваделупа, Френска Гвиана, Майот, Мартиника и Реюнион. Имат същият статус както регионите в метрополията. Всеки от задморските региони се подразделя на задморски департаменти със същия статус както департаментите в метрополията. Състоят се от 5 департамента.
  • 5 департамента - Гваделупа, Френска Гвиана, Майот, Мартиника и Реюнион. Състоят се от 13 окръга.
  • 13 окръга. Състоят се от 156 кантона.
  • 156 кантона. Състоят се от 114 общини. Някои от кантоните всъщност отговарят административно на общините в метрополията.

От 1 януари 2005 г. паралелно е въведено и вътрешнообщинско групиране. То се състои от 15 вътрешнообщински структури, обединяващи 88 общини (77,2% от общините в задморските територии), с население 1,35 милиона жителие (78,7% от населението на задморските територии): 9 обединени общини и 6 квартални общини.

 • 1 задморска "държава" - Френска Полинезия. Френска Полинезия е разделена на 5 административни територии, състоящи се от 48 общини.
 1. О-ви Кергелен
 2. О-ви Крозе
 3. О-ви Амстердам и Сен Пол
 4. Земя Адели. Френският суверинитет над Земя Адели е суспендиран след подписването на Антарктическия договор от 1959 г.
 5. Разпръснатите острови: група от острови в Индийския океан - Европа, Глориосо, Хуан де Нова, Тромелин и Басас да Индия. Нямат постоянно населени и се управляват от перфекта на Реюнион.
 • 1 остров в Тихия океан - Клипертон. Необитаем остров, който се намира близо до мексиканското крайбрежие и се управлява от върховния комисар за Френска Полинезия.

Историческо деление[редактиране | редактиране на кода]

Провинции на Кралство Франция[редактиране | редактиране на кода]

До началото на Френската революция през 4 март 1790 г. Кралство Франция административно е разделено на провинции. След Революцията старото административно деление е премахнато и страната е разделена на департаменти. Промяната е наложена с цел изкореняването на лоялността към местната аристокрация, утвърждаването на централната власт, въвеждането на по-рационална административна система, заличаването на културните разлики между различните провинции и създаването на хомогенна нация.

Имената на старите провинции все още се използват в географията за обозначаването на отделни географски райони във Франция. Някои от днешните административни единици използват същите предреволюционни имена.