Ролан Гарос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за пилота от Първата световна война. За френското първенство по тенис вижте Открито първенство на Франция.

Ролан Гарос
Roland-Garros.jpg
Снимка на Ролан Гарос в Тунис, след като е прелетял Средиземно море
Информация
Служба 1909-1918
Служил на Flag of France.svg Франция
Войсково поделение авиация
Войни Първа световна война

Живял 6 октомври 1888 - 5 октомври 1918
Роден
Починал
Ролан Гарос в Общомедия

Ролан Гарос (на френски: Roland Garros) е един от първите френски летци и пилот на военен самолет по времето на Първата световна война. Той започва своята авиационна кариера през 1909 със самолет от типа „Демоазел“. През 1911 започва да участва в авиационни гонки и състезания в европейските държави. Известност му носи прелитането над Средиземно море между френския град Фрежу и Бизерта, Тунис. Следващата година влиза в армията, която навлиза във война.

През 1915 принудително каца на германска територия и е пленен от германците. През 1918 успява да избяга от лагер за френски военнопленници и повторно се включва във френската войска. На 5 октомври същата година неговият самолет попада под вражески огън и Гарос загива в близост до град Вузие във френските Ардени.

На него е наречен комплекс за игра на тенис в Париж, където се провежда Откритото първенство на Франция. В някои страни, България например, този турнир традиционно е наричан единствено „Ролан Гарос“.