Белиз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Белиз
Belize
    
Девиз: „Под сянката цъфтя“
Национален химн: Land of the Free
Местоположение на Белиз
Местоположение на Белиз
География и население
Площ 22 966 km²
(на 150-то място)
Столица Белмопан
17°15′ с. ш. 88°46′ з. д. / 17.25° с. ш. 88.766667° з. д.
Най-голям град Белиз
Официален език английски
Население
(пребр., 2008)
301 270
(на 173 място)
Гъстота на нас. 16 души/km²
Управление
Кралица Елизабет II
Министър-председател Дин Бароу
История
Независимост 21 септември 1981
Икономика
БВП (ППС, 2006) $2,098 милиарда
(на 163–то място)
БВП на човек (ППС) $8 400
Валута Белизийски долар (BZD)
Други данни
Часова зона UTC-6
Интернет домейн .bz
Телефонен код 501

Белиз (на английски: Belize, до 1973 г. Британски Хондурас), е държава в Централна Америка. Официалният език в страната е английският, което я прави единствената англоговореща държава в Централна Америка. Наименованието Белиз е утвърдено от руски език, като всъщност правилното произношение [1] и правопис [2] на названието на страната е Белийз.

История[редактиране | редактиране на кода]

 • ХV век – територията влиза в състава на империята Мая;
 • 1502 г. – открита от Христофор Колумб;
 • 1638 г. – английско проникване по крайбрежието;
 • 1798 г. – неуспешен опит на испанците да изтласкат англичаните;
 • 1840 г. – страната получава името Британски Хондурас;
 • 1862 г. – територията на Белиз е обявена за колония на Великобритания;
 • 1964 г. – получава вътрешно самоуправление;
 • 1973 г. – връща се названието Белиз;
 • 21 септември 1981 г. – провъзгласен за независима държава;
 • 1991 г. – призната за независима и от Гватемала;
 • 1994 г. – британските власти окончателно напускат Белиз.

В Белиз през XVI век пристигат първите испански конквистадори, които по-късно почти напълно унищожават цивилизацията на маите. Самите испанци обаче са смятали Белиз за затънтено място и са го използвали най-вече за добива на „кампеш[3]. Въпреки че са били господари на Белиз, испанците не са я управлявали. Липсата на ефективна и силна власт в малката държава и безопасния риф край бреговете и са привличали през XVII век английските и шотландските пирати. Когато в началото на XVIII век пиратството е обявено за незаконно и заловените корсари са били заплашени от бесилка, много от тях се установяват в Белиз и започват да работя в добива на дърва. Към края на XVIII век Великобритания завзема Белиз и я присъединява към своите колонии като разгромява Великата испанска армада, властвала дотогава в Тихия океан.

През 1862 г., докато САЩ е разкъсвана от Гражданската война и не може да наложи така наречената доктрина на Монро, според която Западното полукълбо не може да бъде колонизирано, Великобритания вписва Белиз като колония на Британски Хондурас.

След края на Втората световна война икономиката на карибската държава е много слаба, появяват се идеите за независимост и отделяне от Британската империя. Радетелите за независимост успяват донякъде да реализират желанието си през 1962 г., когато се създава смесено правителство. Започва оформянето и на демократичните политически партии и институции. През 1965 г. правителството решава да построи новата столица Белмопан.

Истинската независимост на Белиз става реалност през 1981 г., когато Британски Хондурас официално признава страната за отделен член на Британската империя. Сега държавата е конституционална монархия. Саид Муса е премиер на държавата от 1998 г. до 2008 г., като основно правителството се занимава с укрепване на икономиката. От 2008 г. насам премиер е Дийн Бароу.

География[редактиране | редактиране на кода]

Belize-CIA WFB Map.png

Северната част на Белиз се състои предимно от равни, заблатени крайбрежни терени, на които на места се намират гъсти гори. Флората е изключително разнообразна, като се вземе предвид малката площ на страната. Южната част се състои от ниска верига планини, наречени Майа. Най-високата точка в Белиз е 1124 м. Карибският бряг е набразден с коралови рифове и около 450 острова и малки островчета, познати на местните хора като „кийс“ (cayes), образуващи дългия около 322 километра Белизийски Бариерен Риф, най-дългият в Западното полукълбо и вторият по големина в света след Големия бариерен риф. Три от четирите коралови острова в Западното полукълбо също се намират на това място. Белиз също е и единствената централноамериканска страна, която няма излаз на Тихия океан.

Климатът е тропичен и обикновено много горещ и влажен. Дъждовният сезон продължава от юни до ноември и урагани и наводнения са често срещани природни стихии тук.

Според най-скорошното изследване на растителността около 60% от територията на Белиз е обрасла с гори, а само 20% представляват земя, използвана от хората (за земеделие и жилища). Савана, храстова част и мочурлива местност съставляват основната част от земята. Като резултат от това, разнообразието на биологични видове в Белиз е много богато и разнообразно, като те са и водни и сухоземни. Около 37% от територията на страната е резерват.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

В Белиз формата на управление е парламентарна демокрация или конституционна монархия. Страната е членка на Общността на нациите.

Парламентът е структуриран на базата на британската парламентарна система, а законите са моделирани посредством основните закони на Англия. Глава на страната е кралицата на Белиз, Елизабет II, която представлява страната в чужбина. Кабинетът е воден от министър-председател, който е глава на правителството. Другите министри се избират от партията, които има мнозинство в парламента.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

BelizeNumbered.png

Белиз е разделен на 6 окръга, които съставляват 31 избирателни колегии (избирателни района). 6-те окръга са:

 1. Окръг Белиз,
 2. Окръг Кайо,
 3. Окръг Коросал,
 4. Окръг Ориндж Уолк,
 5. Окръг Стан Крийк
 6. Окръг Толедо.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Белиз е най-рядко населената страна в Централна Америка. Около 75% от населението са потомци на африкански роби, маи, европейски заселници и на смесени бракове между тях (мулати, метиси, креоли).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Белиз е специализирана в производството на захарна тръстика, цитрусови плодове, какао и банани.

Обичайната храна тук е царевица, боб, зеленчуци и др. По крайбрежието е добре развит риболовът, основно морски охлюви, раци и скариди. Столицата е Белмопан, но най-големият град в страната е Белиз Сити, където живее около 20% от населението. Тук са най-голямото пристанище и международно летище на страната.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Звуков файл и фонетична транскрипция
 2. Енциклопедия А-Я, 1999 г., БАН
 3. тропическо дърво, от което се прави боя