Белиз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Република Белиз
Знаме на Белиз
Герб на Белиз
(знаме) (герб)
Девиз: Sub Umbra Floreo (Под сянката цъфтя)
Местоположение на Белиз
География и население
Площ 22,966 км² km²
(на 150-то място)
Столица Белмопан
17°15′ с. ш. 88°46′ з. д. / 17.25° с. ш. 88.766667° з. д.
Най-голям град Белиз
Официален език английски
Население (пребр., 2008) 301 270
(на 173 място)
Гъстота на нас. 13/км² (202-ро) д./km²
Управление
Кралица Елизабет II
министър-председател Дин Бароу
История
Независимост 21 септември 1981
Икономика
БВП (ППС, 2006) $2,098 милярда
(на 163–то място)
БВП на човек (ППС) $8 400
Валута Белизки долар (BZD)
Други данни
Часова зона UTC-6
Интернет домейн .bz
Телефонен код 501

Белиз (на английски Belize, до 1973 г. Британски Хондурас), е държава в Централна Америка. Официалният език в страната е английският, което я прави единствената англоговореща държава в Централна Америка. Наименованието Белиз е утвърдено от руски език, като всъщност правилното произношение [1] и правопис [2] на названието на страната е Белийз.

История[редактиране | редактиране на кода]

География[редактиране | редактиране на кода]

Belize-CIA WFB Map.png

Северната част на Белиз се състои предимно от равни, заблатени крайбрежни полета, на които на места се намират гъсти гори. Флората е изключително разнообразна, като се вземе предвид малката площ на страната. Южната част се състои от ниска верига планини, наречени Майа. Най-високата точка в Белиз е 1124 м. Карибският бряг е набразден с коралови рифове и около 450 острова и малки островчета, познати на местните хора като „кийс“ (cayes), образуващи дългия около 322 километра Белизийски Бариерен Риф, най-дългият в Западното полукълбо и вторият по големина в света след Големия бариерен риф. Три от четирите коралови острова в Западното полукълбо също се намират на това място. Белиз също е и единствената централноамериканска страна, която няма излаз на Тихия океан.

Климатът е тропичен и обикновено много горещ и влажен. Дъждовният сезон продължава от юни до ноември и урагани и наводнения са често срещани природни стихии тук.

Според най-скорошното изследване на растителността около 60% от територията на Белиз е обрасла с гори, а само 20% представляват земя, използвана от хората (за земеделие и жилища). Савана, храстова част и мочурлива местност съставляват основната част от земята. Като резултат от това, разнообразието на биологични видове в Белиз е много богато и разнообразно, като те са и водни и сухоземни. Около 37% от територията на страната е резерват.

Държавно устройство[редактиране | редактиране на кода]

В Белиз формата на управление е парламентарна демокрация или конституционна монархия. Страната е членка на Общността на нациите.

Парламентът е структуриран на базата на британската парламентарна система, а законите са моделирани посредством основните закони на Англия. В момента глава на страната е кралицата на Белиз, Елизабет II, която представлява страната в чужбина. Кабинетът е воден от министър-председател, който е глава на правителството. Другите министри се избират от партията, които има мнозинство в парламента.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

BelizeNumbered.png

Белиз е разделен на 6 окръга, които съставляват 31 избирателни колегии (избирателни района). 6-те окръга са:

  1. Окръг Белиз,
  2. Окръг Кайо,
  3. Окръг Коросал,
  4. Окръг Ориндж Уолк,
  5. Окръг Стан Крийк
  6. Окръг Толедо.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

Население[редактиране | редактиране на кода]

Белиз е най-рядко населената страна в Централна Америка. Около 75% от населението са потомци на африкански роби, маи, европейски заселници и на смесени бракове между тях (мулати, метиси, креоли).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Белиз е специализирана в производството на захарна тръстика, цитрусови плодове, какао и банани.

Обичайната храна тук е царевица, боб, зеленчуци и др. По крайбрежието е добре развит риболовът, основно морски охлюви, раци и скариди. Столицата е Белмопан, но най-големият град в страната е Белиз Сити, където живее около 20% от населението. Тук са най-голямото пристанище и международно летище на страната.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Звуков файл и фонетична транскрипция
  2. Енциклопедия А-Я, 1999 г., БАН