Голям бариерен риф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Големият бариерен риф
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
GreatBarrierReef-EO.JPG
Спътникова снимка на част от Големия бариерен риф
Име в регистъра The Great Barrier Reef
Регион Азия и Океания
Държава Флаг на Австралия Австралия
Тип Природно
Критерии vii, viii, ix, x
Вписване 1981  (5та сесия)
Големият бариерен риф в Общомедия

Големият бариерен риф (на английски: Great Barrier Reef) е най-голямата в света система от коралови рифове и острови,[1][2] съставена от над 2 900 отделни рифа[3] и 900 острова, разположени в Коралово море край североизточния бряг на Австралия в ивица с дължина 2 300 km и площ около 344 400 km².[4][5]

Големият бариерен риф може да се види с просто око от Космоса и е най-голямата отделна структура на Земята, създадена от живи организми.[6] Той е съставен и изграден от милиарди малки организми, известни като коралови полипи.[7] Рифът поддържа голямо биоразнообразие и е включен в Списъка на световното наследство през 1981 година.[1][2] Си Ен Ен го обявява за едно от Седемте природни чудеса на света,[8] а Куинсландският национален тръст го определя като емблема на щата Куинсланд.[9]

Голяма част от рифа е защитена от Морския парк на Големия бариерен риф, който ограничава въздействието на човешките дейности, като риболов и туризъм. Други екологични заплахи за рифа и неговата екосистема са изливането на повърхностни води от сушата, промяната в климата, съпътствана с обезцветяване на коралите, и периодичните скокове в популацията на морската звезда трънен венец. Според изследване от 2012 година след 1985 година рифът е загубил повече от половината от своята коралова покривка,[10] а през 2016 година е установено, че обезцветяването е обхванало значителни области от северните части на рифа.[11]

Големият бариерен риф е познат и се използва от столетия от аборигените и е важна част от културата и духовността на местните общности. Благодарение на голямото биоразнообразие, топлите води и лесния достъп за живеещите по корабите, кораловият риф е и много популярна туристическа дестинация, особено в областта на островите Уитсънди и град Кернс. Туризмът е важен за икономиката на региона, създавайки над 3 милиарда австралийски долара годишни приходи.[12]

История[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че хората са познавали Големия бариерен риф още преди 40 хиляди години, когато в Австралия се появяват предците на коренното население на Австралия. Пръв от съвременните европейци с Големия бариерен риф се запознава случайно британският изследовател капитан Джеймс Кук, който в 11 часа вечерта на 11 юни 1770 г. засяда с „Индевър“ върху коралов риф, който разпаря дъното на кораба. Принуждава се да изхвърли през борда шест топа с шест комплекта гюлета, за да освободи кораба. През 1969 г. експедиция на филаделфийската академия на естествените науки намира напълно запазени топовете и гюлетата с изключение на дървените лафети. По това време Кук се запознава и с местните аборигени – тъмнокожи, ниски на ръст хора. За тях Кук казва: „Ако се съди по това, което казах, някой може да добие впечатлението, че туземците в Нова Холандия са най-нещастните същества на Земята. Всъщност те са много по-щастливи от нас, европейците; като нямат представа не само за излишествата, но и за необходимите удобства, за които така се борят в Европа, те живеят в блажено неведение.“ Още през 1606 г. испанецът Торес броди по тези води, обаче сведенията му са засекретени от испанската корона. През 1764 г. в Мадрас Далримпъл намира в книжата на английски моряк, посещавал често столицата на Филипините Манила, паметни бележки на испанския адвокат Хуан Луис Ариас, адресирани до краля на Испания Филип III за открития от Торес проток, отделящ Нова Холандия от Нова Гвинея.

През 1815 г. Чарлз Джефрис успява пръв да премине през целия бариерен риф откъм страната на сушата, но едва през 1840 г. е по-подробно картиран и изучен. Едва в края на 19-ти век Големия бариерен риф е подробно изследван във връзка с експорта на перли и морски краставици, добивани на рифа.

Произход и условия за формиране[редактиране | редактиране на кода]

Съвременната история на неговото развитие започва преди около 8000 години. В условията на устойчива шелфова платформа, в плитководието при незначителни промени на земната кора, върху стария фундамент постоянно се надграждат нови пластове от рифообразуващи корали. Тези корали се развиват единствено в условията на топла, плитка и прозрачна вода, като основен фактор за нарастването им е непрекъснатото повишаване и понижаване на морското ниво. В по-голяма част от геоложката си история Австралия е била сравнително хладен континент, в чиито крайбрежни води не са съществували условия за развитие на корали. Преди около 65 милиона години, в края на Юра, континентът започва да се придвижва на север, отдалечавайки се от Антарктида. При образуване на ледения щит над Антарктида нивото на световния океан се понижава с около 100 m. Преместването на Австралия на север съвпада с трансгресивен период, което създало условия за образуване в северното ѝ плитководие на коралови рифове. Големият бариерен риф възниква в участък, който до затоплянето е бил вододел за протичащите през континента реки. Неговата възраст не превишава 400 000 години, като някои негови участъци са се оформили едва през последните 200 години. През останалото време морското ниво е било сравнително ниско. Като цяло най-интензивен ръст на рифа се забелязва едва през последните 8000 години, след значително повишаване нивото на Световния океан. Най-младите рифове са разположени върху по-стари на дълбочина 15 – 20 m.

Уязвимостта на коралите се обяснява със строго ограничения на параметрите на околната среда. Температурата на водата не трябва да е по-ниска от 17,5 °C (идеалната температура е 22 – 27 °C) – това обяснява защо Големия бариерен риф не се разпространява по на юг от Тропика на Козирога. Водата, в която растат коралите, трябва да бъде с определена соленост, затова бариерния риф се ограничава до границите на Нова Гвинея, където река Флай внася в океана голямо количество сладка вода.

Основно бариерният риф е формиран от твърди корали, като структурата му се определя от карбонатни скелети. Типични видове твърди корали са гъбовидните корали, типът „еленови рога“ и др.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

От въртолет подводните рифове се виждат добре. За образуване на коралови рифове са необходими плитчини, в които водата трябва да е топла през цялата година.

Основната част от рифа се състои от повече от 2900 отделни рифове с размери от 0,01 до 100 km², които са обкръжени от около 540 бариери, образуващи повече от 600 прибрежни острова, включвайки 250 континентални острови[13].

Между Големия бариерен риф и прибрежието се простира лагуна. Този плитководен район рядко превишава 100 m дълбочина, покрит от мътен слой, защитен от прибрежни рифове. От страна на морето склоновете на рифа рязко спадат на 1000 m под морското равнище. Рифът от тази страна е подложен на влиянието на вълните и ветровете.

Растежът на коралите в Големия бариерен риф е най-бърз, докато на местата, където вълните и температурата достигат екстремални стойности, рифовете губят най-голямо количество строителен материал. Голяма част от свободния материал запълва рифовете и образува нови скали, като на рифа протичат постоянни, сменящи се един друг процеси на разрушаване и последващо възстановяване.

Биоценоза[редактиране | редактиране на кода]

Blue Linckia Starfish.JPG
Отровата на синьопръстения октопод Hapalochlaena lunulata убива човека с едно ухапване

Големия бариерен риф е най-голямата в света екосистема, представляваща колония от коралови полипи. Развитието ѝ зависи от условията, заложени в плитководните, богати на слънчева светлина води в прибрежието. Над повърхността се издигат коралови острови, формирани за милиони години от останките на кораловите полипи.

Тук живеят повече от 400 вида корали. По-голямата част от тях са твърди корали – гъбовидни корали, мозъкообразни корали и тъй наречените „еленови рога“. Окраската на тези корали може да варира от червен до тъмножълт. Срещат се меки корали, при които отсъства карбонатен скелет, вместо него в неговите тъкани има малки твърди кристални структури, наречени склерити.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Възможността да видят подводния свят на Големия бариерен риф привлича хора от всички краища на света. Над рифовете плават голям брой кораби за развлечение със специални наблюдателни прозорци.

Големият бариерен риф е обявен за морски парк, а през 1981 г. е включен в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО. Цялата акватория и островите са разделени на шест зони на достъп. Зоната с най-строг контрол е запазена за научни изследвания. Най-достъпната е тази за общо използване, като в нея е е разрешено траленето, навигация и други форми на умерена експлоатация на природните ресурси, като например туризъм, продажба на корали и други.

Въпреки това, екосистемата на Големия бариерен риф е толкова уязвима, че по цялото ѝ протежение са забранени всякакви добивни работи, добива на нефт и газ, както и търговския подводен риболов, без значение със или без акваланг.

Туристите могат да посетят само някои специално подбрани за това острови. Цената на туристическите обиколки зависи от нивото на осигурените удобства. Островите Лизард и Хайман например са приравнени към петзвездни хотели и разходката до тях не е евтина, а на островите Уайтсъндейс и Норт-Мол, срещу малка такса може да се опъне палатка на предварително определени места. Пристигайки на даден остров, посетителите трябва да спазват строги правила. Под водата туристите нямат право да пипат рифовете и надзирателите обясняват на посетителите как да се насладят на гмуркането, без да увредят околната среда. Тъй като на Големия бариерен риф има само няколко населени острова, съществуват затруднения в осигуряването на подслон за постоянно нарастващия поток от туристи.

Разрушаващи фактори[редактиране | редактиране на кода]

Огромни щети върху крехкото равновесие на кораловите рифове нанасят тропическите урагани. Немалка вреда нанасят и други природни фактори, в това число периодичната свръхпопулация на морската звезда „трънен венец“, хранеща се с коралови полипи. В началото на 1980-те години тези хищници нанасят силни опустошения върху Големия Бариерен риф.

В наши дни кораловите рифове страдат предимно от дейността на човека, включително и от масовия туризъм. С развитието на туристическата инфраструктура неизбежно се замърсяват прибрежните морски води. В тази връзка акваторията на Големия бариерен риф е разделена на шест зони на достъп. Най-строго охраняваната зона е предназначена за научни изследвания. Най-разрешената зона е за общо ползване, включително тралене и умерена експлоатация на природните ресурси.

С глобалното затопляне е свързана още една голяма опасност за оцеляването на рифовете – обезцветяването. Този процес е един от най-разпространените и малко изучен проблем на кораловите рифове. При повишаване температурата на водата дори с един градус над обикновеното, обитаващите в полипите водорасли загиват. Повредата на коралите изселва зооксантелите (симбиозни водорасли), които им придават ярка окраска. В резултат на това в колониите се образуват бели участъци. Тези участъци обаче не са лишени напълно от водорасли. В някои случаи е възможно частично възстановяване или появата на нови видове зооксантели. Установено е, че обезцветените колонии не растат и по-лесно се разрушават от вълновата дейност на океана[14]. Мащабно обезцветяване се случва заради Ел Ниньо през 1997 – 1998 г., което явление предизвиква продължително затопляне на повърхностните слоеве на океана, повишавайки температурата им с около 1,5 °C.

Масовото обезцветяване на коралите от Големия бариерен риф продължава. Изследване[15] от пролетта на 2016 г. показва, че 93% от това чудо на природата вече е засегнато от тази катастрофална промяна.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б UNEP World Conservation Monitoring Centre 1980.
 2. а б environment.gov.au 2008.
 3. Hopley 2007, с. 1.
 4. fodors.com 2006.
 5. Department of the Environment and Heritage 2006.
 6. Belfield 2002.
 7. Guynup 2000.
 8. CNN 1997.
 9. National Trust Queensland 2006.
 10. Eilperin 2012.
 11. The Sydney Morning Herald 2016.
 12. Access Economics 2005.
 13. Планета Земля. Большой барьерный риф // Древо познания : коллекционный журнал. – Marshall Cavendish, 2002. – С. 689 – 694.
 14. Океаны. Энциклопедический путеводитель; 2007; М.; Махаон; ISBN 5-18-001089-6
 15. 93% са избелели
Цитирани източници

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]