Коралово море

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Карта на Кораловите острови

Коралово море е второто по площ море на нашата планета (след Филипинско море). Намира се на изток от континента Австралия. То е периферно море от басейна на Тихия океан. Има площ 4 791 000 кв.км. Дълбочината му е 9 140 м. Характерно е с изобилието на коралови рифове и острови.

Животински видове - акули, летящи риби и др. Подходящо е за риболов и лов на бисерни миди.

Коралово море е известно още с Големия бариерен риф, образуван от коралите. Този риф е дълъг 2300 км. и широк на север 2 км а на юг до 150 км.


Големият бариерен риф представлява най-обширната система от коралови рифове в цял свят, която е забележителна с уникалната си красота. Тази природна ценност се намира в Коралово море на североизточния бряг на Австралия. Наричан още "кораловият рай на Австралия", той съставлява като най-голямата биосистема на планетата и един от малкото обекти, които могат да бъдат наблюдавани от открития космос.

Големият бариерен риф е на възраст от 18 милиона години и за този огромен период са се формирали приблизително от 3 000 коралови рифа, 350 вида корали, 900 острова. Живият коралов риф възниква от редуването на живи с мъртви коралови образувания. Натрупването на коралите се получава от скелетите на вече мъртвите организми, върху които израстват живите.

Разположен на площ от 348 698 кв. км между нос Йорк на север и остров Лейди Елиът на юг. Големият бариерен риф има дължината от 2 300 километра, а ширината му варира от 2 до 150 км. Над 1 500 различни вида риби обитават тези коралови плитчини, част от които са покрити с екзотична растителност. Сред уникалните му обитатели са китове, косатки, голямата зелена костенурка, "морската крава" и други, застрашени от изчезване, видове. Край района на Бандабърг туристите могат да видят как гигантските костенурки снасят яйцата си и ги заравят в пясъка.

В района на Големият бариерен риф бе открита и най-малката гръбначна форма на живот в света. Тази малка рибка, която живее из кораловите лагуни на рифа, е известна на учените още от 1979 г., но едва наскоро бе установен произходът и разновидността й. Този уникален за планетата ни регион е включен в списъка със световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Поради огромната си популярност хиляди туристи идват тук годишно, за да се насладят на красивите морски гледки, да практикуват подводно гмуркане с акваланг и като цяло да се насладят на тази най-внушителна необитаема от човека морска зона в света. Големият поток от посетители в Големият бариерен риф държи будно съзнанието на много природозащитници, които настояват той да се ограничи. Риболовът тук вече е забранен, а екоактивистите настояват посещенията да бъдат позволени само в един определен район от рифа.Сред задушаващата жега на екваториалните води плаването в коралово море е истинско удоволствие. От изток равномерно духа освежаващият спокоен пасат. Върволица вълни носят белите си гребени към бреговете на ниските острови. Вълните се разбиват, преди да са достигнали брега. Посрещат ги бариерните рифове. Ивиците тъмна вода сочат по-дълбоките места. По тях се движат кораби, които приближават брега. Коралите стърчат като гъби в неподвижната вода, дебели клонии се протягат към светлината.

Коралово море - това са рифове на всяка крачка. Това са хиляди острови. Можете безкрайно да се учудвате на изкуството на първите мореплаватели, чиито кораби са влизали тук са без карти. На скокове се е изменяла дълбочината под корабните килове. Десетки моряци са дежурели по мачтите, готови всяка минута да свалят платната.

Кой живее в морето?

Тук живеят много шарени риби като: рибата пеперуда, рогатка, риба зебра, риба ангел, риба папагал, риба катеричка и иричестият четинкозъб. Най-причудливи форми, оцветени в ярки цветове, убитателите на кораловите рифове денонощно трошат и предъвкват твърдата варовикова маса на коралите. Междо другото знаете ли, че коралите са животни.