Азовско море

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Азовско море
Locatie Zee van Azov.PNG
Местоположение в Европа.
Информация
Координати 46°05′06″ с. ш. 36°31′44″ и. д. / 46.085° с. ш. 36.528889° и. д.
Страни с излаз Флаг на Украйна Украйна;
Флаг на Русия Русия
Площ 39 000 км2
Средна дълбочина 7 м
Максимална дълбочина 14 м
Азовско море в Общомедия
Градове около Азовско море.

Азовско море (на руски: Азовское море; на украински: Азовське море) е северен дял от Черно море, свързан с него чрез Керченския проток. На север мие бреговете на Украйна, на изток – на Русия, а западната му граница е Кримският полуостров. В древността е било известно като Меотийско море или Меотийско езеро (на гръцки: Μαιῶτης λίμνη; на латински: Palus Maeotis). Съвременното име на морето вероятно произлиза от турската дума „azak“, значеща „нисък“, отнасяйки се към местоположението му, но често се казва, че името идва от кумански принц, наречен Азум или Асуф, който бил убит, докато защитавал град в района през 1067 г.

Морето има 340 km дължина, а е широко 135 km и площта му се равнява на 37 555 km² (14 500 mi²). Слабо развити ниски брегове. Неголеми пясъчни коси по северното и източното крайбрежие. Има само няколко малки острова. По-големи заливи са Сиваш на запад и Таганрогски на изток. Азовско море има положителен воден баланс – от него в Черно море се вливат около 25куб.км. вода годишно. Соленост 11 – 13. Главните реки, вливащи се в него, са Дон и Кубан, които осигуряват сравнително ниското ниво на соленост в Азовско море, като на места то е почти сладководно. Азовско море е най-плиткото море в света със средна дълбочина от едва 13 метра, а където има наслагвания от тиня, като в Таганрогския залив, средната дълбочина е дори под метър. Преобладаващото течение в морето е обратно на часовниковата стрелка, а приливите варират, като понякога надвишават 5 метра. През зимата големи части от морето се заледяват.

Важни пристанища са Бердянск, Мариупол, Ростов на Дон, Таганрог и Ейск. Азовско море има голямо транспортно значение.

В миналото Азовско море е било населявано от множество морски растителни и животински видове (над 80 вида риби и 300 вида безгръбначни), но прекомерният риболов и замърсяването са оказали пагубно влияние върху екологичното равновесие, броя и разнообразието на видовете в района.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Украйна“         Портал „Украйна          Портал „Русия“         Портал „Русия