Мраморно море

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Мраморно море (на турски: Marmara Denizi, на гръцки: Θάλασσα του Μαρμαρά) е вътрешно море, което разделя Черно от Егейско море, както и азиатската част на Турция от европейската. На североизток е свързано с Черно море чрез Босфора, а на югозапад — с Егейско море чрез Дарданелите.

Мраморно море (сателитна снимка)
Карта на Мраморно море. На север (в горната част на картата) е Черно море, а на запад (в ляво) е Егейско море.

Площта на морето е 11 350 км². Дължината му от най-североизточната точка до най-югозападната е 280 км, а ширината му на най-широкото място е близо 80 км. Въпреки малката площ, средната дълбочина на морето е около 494 м, като най-дълбоката точка се намира в центъра на морето и е на 1355 м дълбочина.

Няма силни течения. Средната соленост на водата е 22 и тя е най-голяма около Дарданелите. Има две големи островни групи в Мраморно море. Това са Принцовите острови и Мраморните острови. Вторите са богати на гранит, шисти и мрамор и са дали името на морето. Принцовите острови пък се намират в североизточната част, близо до Истанбул, и там е развит туризмът. Мраморните острови се намират в югозападната част на Мраморно море.

Морето се е образувало в резултат на кристалните движения преди 2,5 млн. години в Късния плиоцен. Земетресенията са често срещани.

Пропонтис (Προποντίς) е старогръцкото име на морето. То идва от про („преди“) и понт – („море“), тъй като древните гърци често плавали през Пропонтис, за да стигнат до Черно море. Думата има и новогръцки вариант Пропонтида (Προποντίδα).