Дарданели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Карта на Дарданелите
Карта с Дарданелите (жълто), Босфора (червено) и Мраморно море.

Дарданели (турски: Çanakkale Boğazı, гръцки: Δαρδανελλια), в миналото известен като Хелеспонт, е тесен пролив в Северозападна Турция между полуостров Галиполи и Мала Азия, който свързва Егейско с Мраморно море. Координатите му са 40°13' северна ширина и 26°26' източна дължина. Дарданелите и Босфора са двата пролива известни още като Черноморските проливи.

Проливът е дълъг 61 km, но широк между 1,2 и 6 km. Средната дълбочина е 55 m, а максималната – 82 m. Водата тече в двете посоки, от Мраморно към Егейско море по повърхността, а в обратната посока е долното течение.

Най-големият град по течението на пролива е Чанаккале. Названието „Дарданели“ идва от Дардан, древен гръцки град на азиатския му бряг. Според древногръцката митология там паднала Хела, докато минавала пролива на гърба на овен, заедно с брат си Фрикс, бягайки от мащехата им Ино. Оттогава проливът се нарича Хелеспонт – морето на Хела.

История[редактиране | редактиране на кода]

Дарданелите са играли стратегическа роля в историята. Древната Троя е била разположена близо до западния край на пролива, а на азиатския му бряг са се развивали действията по време на Троянската война. Персийската армия на Ксеркс I и по-късно армията на Александър Македонски са пресичали Дарданелите, за да завладеят противниковата територия през 480 г. пр.н.е. и съответно през 334 г. пр.н.е..

Според договор от 1841 г. само турски военни кораби можели да пресичат Дарданелите. По време на Първата световна война за този пролив се водила битка между Турция и Антантата.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]