Персия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Персия.

Persepolis The Persian Soldiers.jpg

Съвременна провинция Фарс

Пе́рсия произлиза от Персис – древногръцката форма на Парс (или Фарс) и е латинизирано название на историческата област Фарс в южен Иран, използвана в западните страни до 1935 г. като название за цял Иран. В историята на термина Персия също се използва за означаване на Персийските империи на Ахеменидите (VI век – IV век пр.н.е.) и Сасанидите (III – VII век).

Названието произхожда от областта „Парсуаш“ (древно-гръц. „Персида“, сега Фарс на брега на Персийския залив, където живеели племената, създали империята на Ахеменидите.

Етнонимът перси също се употребява за говорещите персийски език, за да се отличават от другите жители на Иран, част от които говорят на езици от иранската група на (кюрдите, белуджи и др.) и които също като персите, са в правото си да бъдат наречени етнически „иранци“.

В персийския език също присъства аналогичния термин (на персийски: پرشیا – pershiya), който сам представлява един от редките случаи на „обратно заимстване“. Понякога той се използва за обобщаване на иранските държави до арабските завоевания, но в повечето случаи, говорейки за своята страна в контекста на всички исторически периоди, иранците използват „Иран“, понякога „Иранска империя“ (на персийски: امپراطوری ایران – emperatori-ye iran). Името „Иран“ окончателно се затвърждава в епохата на Сасанидите.

Персите като религиозно малцинство на Индийския полуостров[редактиране | редактиране на кода]

В съвременните Индия, Пакистан и Шри Ланка говорейки за „перси“ (тях също ги наричат „парси“, „фарси“) се отнася за членовете на самобитното и обособено религиозно малцинство, изповядващо зороастризъм. Те са потомци на бежанци от ислямските завоевания срещу древните зороастрийци.

IranP7s-50tomans-ND-donatedjs f.jpg
IranP7s-50tomans-ND-donatedjs b.jpg
50 тумана. Имперска банка на Персия. 1911

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Персийски език

Източници[редактиране | редактиране на кода]