Персеполис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Персеполис.

Персеполис
Takhtejamshid 1233.jpg
Местоположение
Iran relief location map.jpg
29.9344° с. ш. 52.8914° и. д.
Персеполис
Местоположение в Иран
Страна  Иран
Остан Фарс
Археология
Вид Град
Период VI-IV век пр.н.е.
Епоха Ахеменидско царство
Сайт persepolis.info/en/
Световно наследство на ЮНЕСКО
Име Persepolis
Регион Азия и Океания
Тип Културно
Критерий i, iii, vi
Вписване 1979
ID 114
Персеполис в Общомедия

Персеполис (на старогръцки: Περσέπολις – букв. град на персите е гръцкото име на древния персийски град Парса на староперсийски: Pārsa) е град, възникнал през VI—V век пр. Хр., една от столиците на Персийската империя по време на Ахеменидите. Завладян от Александър Македонски през 330 г.пр. Хр. и разрушен от пожар.

Останките му са разположени в Иран, на 70 km североизточно от град Шираз, на 900 км южно от Техеран[1]. Административно е разположен в шахрестан Марвдащ, остан Фарс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че строителството на града е започнато около 515 пр.н.е. от цар Дарий I. Персеполис е опожарен от Александър Македонски през 330 пр.н.е. И след това градът продължава да служи за столица на провинция Персия, но скоро е изоставен и центърът на областта е пренесен в съседния Истахр. През 1979 останките на Персеполис са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО[1].

Детайл от релефите на Ападана (палата на Дарий I) в Персеполис

Разкриването на Персеполис[редактиране | редактиране на кода]

Останки от двореца на Дарий I Велики, VI-V в. пр. Хр.

Разкриването на Персеполис започва едва през 1930-те години. Археологическа експедиция от САЩ разкрива монументалното стълбище към залата за приеми, наричана ападана, под осемметров слой от пепел – свидетелство че градът бил опожарен от Александър Велики. По-късно с помощта на самолетни снимки били регистрирани повече от 40 постройки. В съкровищницата на двореца е открит архив от глинени плочки с клинопис, по които историците възстановили уредбата и начина на управление на Персийската империя.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

План на Персеполис

В центъра е разположена основната престолна зала на Персеполис ападана, издигната на 4 метра над терасата. Към нея водят две полегати парадни стълби, по които е възможно да са минавали на колесници. Украсени са с барелефи. Други забележителни съоръжения на двореца са стоколонната зала за приеми, носена от 72 колони, високи по 20 м., която побирала 10 000 души.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Persepolis | ancient city, Iran. // Енциклопедия Британика. Посетен на 19 март 2019. (на английски)
     Портал „История“         Портал „История          Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Иран“         Портал „Иран