Бехистунски надпис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бехистунски надпис
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
Darius I the Great's inscription.jpg
Бехистунският надпис
В регистъра Bisotun
Регион Азия и Океания
Местоположение Флаг на Иран Иран
Тип Културно
Критерии ii, iii
Вписване 2006  (30та сесия)
Бехистунски надпис в Общомедия

Бехистунският надпис е триезичен клинописен текст (староперсийски, еламски и вавилонски) издълбан на скала в днешен Иран – югозападно от Екбатана между Хамадан и Керманшах. Надписът е издълбан по нареждане на цар Дарий I 521 – 486 пр.н.е. и описва събитията от годините 523 – 521 пр.н.е.

Стойността на надписа за разкриването на историята, и в частност за древната, е огромно. Като епиграфски паметник, надписът разкрива събитията от управлението на Ахеменидите. Надписът е разчетен през 30-те и 40-те години на XIX век от английския учен Хенри Роулинсон, с което се слага началото на дешифрирането на клинописното писмо на много народи от Древния Изток.

Надписът е издълбан на територията на древна Мидия на височина 105 метра над пътя, свързващ Вавилон с Екбатана. Неговите размери са: височина около 7 метра; ширина – 22 метра. Барелеф изобразява Дарий, който под покровителството на Ахура Мазда се среща с победените си врагове. Скалата под надписа е отрязана отвесно и е недостъпна с оглед опазването на паметника през вековете, което е и постигнато. За записването на клинописния текст през 19 век е използвана специална алпийска техника, с която епиграфите са се спускали по въжета от върха на скалата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]