Ахура Мазда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ахура Мазда
Ahura mazda representación.gif
Характеристики
Описание бог на доброто в зороастризма
Ахура Мазда в Общомедия

Ахура Мазда (на персийски: اهورامزدا), срещащ се още и като Ормузд или Ормазд (на пехлеви: whrmzd) е бог на доброто в зороастризма.

Обявен е за изначален бог от Зороастър, основателя на тази религия. Той е първото и най-често споменавано божество в сборника Ясна. Той създава и опазва арта (т.е. истината). Този бог е всевиждащ, но не и всемогъщ. Въпреки това, според вярващите той ще изкорени злото в крайна сметка. Негов съперник е Ангра Майню, който е „злият дух“, създател на злото, който ще бъде унищожен преди настъпването на фрашокерети („унищожението на злото“).

За първи път се появява в Бехистунския надпис по времето на ахеменидския шах Дарий I. До възкачването на Артаксеркс II на престола, Ахура Мазда е почитан и призоваван самостоятелно, без да бъдат привиквани други божества. При Артаксеркс II Ахура Мазда започва да се появява в триада, в която участват още Митра и Апам Напат. През ахаменидския период няма репрезентации на Ахура Мазда, освен когато във военно време персийският шах заповядва редом с армията му да се движи празна колесница, теглена от бели коне, с която канят Ахура Мазда да ги придружава. Образите на Ахура Мазда започват да се създават през партския период, но са спрени и заместени от каменни фигури в сасанидската епоха.

В Авеста се нарича Ахурамазда (Ahurômazdâo), тоест „мъдър бог“. В най-близкото му обкръжение влизат седемте добри божества – т.нар. Амеша Спента. Главният атрибут на Ахура Мазда е светлината. Известен проповедник на култа в Персийската империя към Ахура Мазда е цар Дарий I.

Ахура-Мазда и Ардашир