Ахура Мазда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ахура Мазда
висше божество в зороастризма
Ahura mazda representación.gif
Ахура Мазда в Общомедия

Ахура Мазда (на авестийски: 𐬨𐬀𐬰𐬛𐬁 𐬀𐬵𐬎𐬭𐬀, на персийски: اهورامزدا‎), срещащ се и със средноперсийската форма на името Ормузд или Ормазд (на пехлеви: whrmzd) е върховното божество в зороастризма.

Обявен е за изначален бог от Зороастър, основателя на тази религия. Той е първото и най-често споменавано божество в сборника Ясна. Той създава и опазва аша (т.е. истината). Този бог е всевиждащ, но не и всемогъщ. Въпреки това, според вярващите той ще изкорени злото в крайна сметка. Негов съперник е Ангра Майню, който е „злият дух“, създател на злото, който ще бъде унищожен преди настъпването на фрашокерети („унищожението на злото“).

За първи път се появява в Бехистунския надпис по времето на ахеменидския шах Дарий I през 516 г.пр.н.е. Надписът придружава берелеф, изобразяващ победата на Дарий над претендента Гаумата, където победителят стои над падналите и над тях витае Ахура Мазда, представен тук като цар в крилат слънчев диск. Текстът на надписа споменава как Ахура Мазда помогнал на победителя да победи врага си и че Дарий, бил избран да ръководи царството си с благодатта на Ахура Мазда.До възкачването на Артаксеркс II на престола, Ахура Мазда е почитан и призоваван самостоятелно, без да бъдат привиквани други божества.

При Артаксеркс II Ахура Мазда започва да се появява в триада, в която участват още Митра и Апам Напат. През ахаменидския период няма репрезентации на Ахура Мазда, освен когато във военно време персийският шах заповядва редом с армията му да се движи празна колесница, теглена от бели коне, с която канят Ахура Мазда да ги придружава. Образите на Ахура Мазда започват да се създават през партския период, но са спрени и заместени от каменни фигури в сасанидската епохаАвеста се нарича Ахурамазда (Ahurômazdâo), тоест „мъдър бог“. В най-близкото му обкръжение влизат седемте добри божества– т.нар. Амеша Спента. Главният атрибут на Ахура Мазда е светлината. Известен проповедник на култа в Персийската империя към Ахура Мазда е цар Дарий I.

Ахура Мазда е върховното същество в Гаротман (небето), нетварният дух. Отвъд, отделно и без него, нищо не съществува. Той е непроменен, движи се, и не е движен от никого, няма равен и никой не може да му отнеме небесата. Той подкрепя справедливия и отстояващ истината човек. Целта на човешкият живот е човека да избере и да следва пътя на истината (аша) и да опази душата си от изкушенията и капаните който поставя Ангра Майню.

Ахура Мазда е несътвореният, вечен и единствен бог, докато многото други божества, почитани преди това, са само духове или еманации на божественото. Вярващите правят своя избор не само с всекидневните си постъпки и действия но и с ритуално поклонение на Ахура Мазда, чрез службата наречена ясна. Целта на ясна е да свидетелства за аша (истина, ред) и да се противопостави на лъжата ( друдж ), да укрепи решимостта на вярващите да се борят срещу силите на тъмнината. Светът е пълен с невидими духове, както добри (ахури), така и зли ( даеви).Тези ритуали винаги включват огън, свещеният елемент и водата, която представлява мъдростта.

Първата двойка, създадена от Ахура Мазда е Машия и Машинаг, те живеят в мир и хармония в рая, който Ахура Мазда създава за тях, докато не се вслушват в шепота на Ангра Майню, който ги убеждава, че той е техният създател и Ахура Мазда е техен враг. За това, че се съмняват в истинския си създател и са повярвали на лъжи, те са били изгонени от рая и осъдени на свят изпълнен с трудности и борби, но техните потомци все още могат да живеят смислен и пълноценен живот, като останат верни на Ахура Мазда – добри мисли, добри думи и добри дела.

Въпреки че ранните християни и мюсюлмани отхвърляха и атакуваха вярата, нейните основни концепции повлияха както на християнството, така и на исляма и юдаизма. Зороастризмът е първата религия заложена на Монотеизъм и развиваща концепциите за индивидуалната отговорност, спасението, съда след смъртта, месията, края на времето, рая и ада и с право трябва да се разглежда като предшественик на по-късните религии, които претендират за оригинално видение, което всъщност е установено векове преди това от Зороастър.

Персийският Фаравахар е най-сложното, детайлно представяне на крилатия слънчев диск.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]