Древен Изток

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта със страните които включват територии от Древния Изток

Древният Изток е исторически термин използван от културната антропология.

Като историко-географско пространство се отнася до Древния Близък Изток (но не само), а стандартно определение за времето и пространството на Древния Изток няма. Като цяло понятието се свързва с възникналите в този регион на Азия (с изключение на Древен Египет) първи в историята на човечеството високоразвити култури. В понятието Древен Изток задължително се включват териториите на Месопотамия, Персия, Анатолия и Леванта.

Погледнато през призмата на съвременните основно лингвистични и археологически проучвания, това е територията – люлка в развитието на човечеството, на която се появяват първата писменост и урбанизация - маркиращи и трасиращи прехода от праистория към история.

В Древния Изток, древните високоразвити цивилизации възникват постепенно и в продължение на няколко хилядолетия, като най-значими са първата от всичките – тази на шумерите, следвана от тези на вавилонците, асирийците и персите, като в Мала Азия възниква тази на хетите. Последната отнасяна към древните, и същевременно преходна към ислямските, ориенталска цивилизация е тази на Сасанидите, след която във връзка с експанзията на исляма, този регион навлиза в нова фаза от развитието си и в друго културно пространство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]