Карстен Нибур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Карстен Нибур

Карстен Нибур [на немски и датски Carsten или (Uarsten) Niebuhr] (17 март 1733 – 26 април 1815) е датски математик, картограф, пътешественик, от немски произход.

Роден в Людингворт (Lüdingworth), сега част от град Куксхавен, провинция Долна Саксония, Германия в семейство на дребен фермер. В детските и юношеските си години помага на баща си във фермата, след което учи математика, геодезия и картография в университета в Гьотинген и през 1760 г. постъпва на датска служба.

През 1760 г. по поръчение на датското правителство и подкрепено от краля Фредерик V се организира експедиция из страните на Близкия и Средния изток, в която освен Нибур, като картограф, участват още 5 европейци – филолог, естественик, историк, картограф и лекар. Преди експедицията Нибур усилено изучава математика и арабски език.

През януари 1761 г. експедицията напуска Дания и по море достига до Александрия в Египет. От там европейците се изкачват по Нил, завиват на изток, пресичат Суецкия провлак и посещават планината Синай на Синайския п-ов. През октомври 1762 г. пътешествениците отплават за Джеда, след което по суша се добират до Мока, където през май 1763 г. от изтощение и преумора умират 2-ма от европейците – филологът и естественикът. Останалите членове на експедицията посещават Сана (първо посещение на европеец) – столицата на Йемен, но поради лошия климат се завръщат в Мока. От Мока останалите 3-ма поемат по море към Бомбай в Индия, но по време на плаването умират още 2-ма европейци, а при пристигането в Индия – и последният му спътник, и Нибур остава сам. Там той пребивава 14 месеца и след това през Маскат, Бушир, Шираз, руините на Персеполис и Вавилон, Багдад и Мосул през 1764 г. се добира до Халеб в Сирия. След това посещава Кипър, обикаля из Палестина, преминава през Бурса и Константинопол и през февруари 1867 г., след шестгодишно отсъствие единствен се завръща в Копенхаген.

По време на пътуването си Нибур първи определя точните географски координати на посетените обекти и дава цялостни описания на страните, през които минава на отиване и връщане. Неговите прецизни топографски скици дават възможност върху географските карти да се нанесат значителни територии. Изработва първата карта на източното крайбрежие на Червено море и първата карта и описание на йеменските земи. В Месопотамия пръв от европейците посещава свещените градове на шиитите Ен Неджеф и Кербала. Посещава руините на Персеполис – резиденцията на древните персийски царе. Копията му на клинописното писмо от Ниневия послужват на Гротефенд при първите опити за разшифроване на това писмо.

След завръщането си от Азия, през 1773 г. Нибур се жени и няколко години служи като картограф в датската армия. През 1776 г. е избран за чуждестранен член на Шведската Академия на науките. През 1778 г. се премества в градчето Мелдорф, където на 26 април 1815 г. умира.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • „Beschreibung von Arabien“, Kopenhagen 1772 (Digitalisat)
  • „Reisebeschreibung nach Arabien und anderen umliegenden Ländern“, 2 Bände, Kopenhagen 1774 – 1778; Band 3: „Reisen durch Syrien und Palästina“, Hamburg 1837

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Carsten Niebuhr“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.