Фредерик V

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фредерик V
крал на Дания и Норвегия
Pilo - Frederik V of Denmark.jpg
портрет на крал Фредерик V
Информация
Управление крал на Дания и Норвегия (17461766)
Роден
Починал
Предшественик Кристиан VI
Наследник Кристиан VII
Семейство
Баща Кристиан VI
Майка София Магдалена фон Бранденбург-Кулмбах
Фредерик V в Общомедия

Фредерик V (на датски: Frederik), е крал на Дания и Норвегия от 1746 до смъртта си през 1766 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Фредерик V управлявал мирно и не допуснал включването на Дания в Седемгодишната война въпреки опасната близост до воюващите страни, такива като Швеция и Русия. Заобиколил се с компетентни министри и бил радетел на икономически и културни нововъведения. Развивал търговския морски флот, привлякъл в страната много хора на изкуството от чужбина, основал Кралската академия по изящни изкуства в Копенхаген (официално открита на 31 март 1754 г.), построил двореца Амалиенборг и издигнал многобройни статуи в Копенхаген.

Твърди се, че когато умирал на 14 януари 1766 последните му думи били „За мен голяма утеха в последния ми час е, че не съм обидил никого съзнателно и че ръцете ми не са изцапани с кръв“. Погребан е в катедралата в Роскиле.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

През 1743 г. Фредерик V се жени за Луиза Британска, дъщеря на крал Джордж II и на Каролина фон Бранденбург-Ансбах. От брака им се раждат 5 деца, сред които бъдещият крал на Дания и Норвегия Кристиан VII, както и дъщеря им София-Магдалена Датска, която става съпруга на шведския крал Густав III.

Сключва втори брак с Юлиана фон Брауншвайг-Волфенбютел през 1752 г. От този брак се ражда принц Фредерик Датски, чийто син по-късно ще е датският крал Кристиан VIII.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]