Кристиан VI

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Кристиан VI
крал на Дания и Норвегия
Christian-VI 1699-1746 Danmark-Norge-Rex.jpg
портрет на крал Кристиан VI между 1730 и 1740 г.
Информация
Управление крал на Дания и Норвегия (17301746)
Роден
Починал
Дания
Предшественик Фредерик IV
Наследник Фредерик V
Семейство
Брак София Магдалена фон Бранденбург-Кулмбах
Баща Фредерик IV
Майка Луиза фон Мекленбург-Гюстров
Кристиан VI в Общомедия

Кристиан VI е крал на Дания и Норвегия от 1730 до смъртта си през 1746 г.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Кристиан VI бил един от най-непопулярните крале в историята на Дания заради своята прекомерна религиозност, която искал да види и у поданиците си, а тази негова черта съчетана с липсата на обаяние оставяла неприятно впечатление у съвременниците. По-късно историците се опитали да променят така създалото се мнение за монарха като акцентирали на неговата работоспособност и методичност.

Във вътрешен план Кристиан VI бил запомнен със строежа на няколко дворци – замъка Кристиансборг, строен между 1734 и 1742 г. (разрушен при пожар през 1794 г. и изграден отново), замъка Хиршхолм (строен от 1737 до 1739 и разрушен през 1812 г.) и Ермитажа (на датски: Eremitageslottet или Eremitagen), построен от 1734 до 1736 на север от Копенхаген. Тези дворци били изградени, за да демонстрират датското величие, но същевременно се оказали и тежко финансово бреме за Дания.

Друг важен момент от управлението му било въвеждането през 1733 г. на т.нар. stavnsbånd, закон, който връщал отново крепостничеството, което баща му Фредерик IV отменил с реформите от 1702 г. С тази си законодателна мярка Кристиан VI задължавал селяните да остават в регионите, в които живеели, без да могат да ги напускат, и да изпълняват дейности в полза на местната аристокрация, както и военни повинности. Целта очевидно е била да се осигури постоянна армия от селяни, но в действителност това утежнило допълнително бремето на селячеството. Тази мярка коствала много главоболия на Кристиан VI и в края на краищата била отменена през 1788 г.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 7 август 1721 г. Кристиан VI се оженил за София Магдалена фон Бранденбург-Кулмбах. От брака им се родили:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]