Портал:Археология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

Портал Археология

Разкопки край Созопол.

Археологията (от гръцки „αρχαίος“ – „древен“ и „λόγος“ – „слово“; букв. „слово за миналото“) е хуманитарна наука, която изучава живота и света на хората от миналото чрез откриване, документиране и анализ на техните материални останки. Материални останки е съвкупност от всички следи от човешка дейност в дадено място.

В Съединените американски щати археологията е разглеждана като клон на антропологията, докато в Европа археологията има статут на отделна дисциплина.

Днес археологията обхваща различни области, които са самостоятелни научни направления – праистория, класическа археология, антична, средновековна, морска археология и др. Това разделението може да бъде и по тематичен признак, например библейска археология, по географски признак – археология на Мала Азия и др.

Съвременната археология е интердисциплинарна, която използва методите и резултатите от изследвания на различните науки. Това, което е особено важно обаче, е навлизането през последните десетилетия на методите на атомната физика, природни науки, статистика, генетика и др.

Археологията като наука съществува малко повече от двеста години, но интересът към миналото на човека датира от най-дълбока дълбока древност. Засега се приема, че най-ранният документиран интерес към миналото се появява в Месопотамия, Древен Египет и Древен Китай.

В Египет Тутмос IV (1412–1402 B.C.) посвещава надпис за това, че богът на слънцето му обещава да го направи цар, ако той освободи Свинкса в Гиза от пясъците, които го засипват. На практика това са най-ранните доказателства за изследване на миналото чрез разчистване на материални останки, в случая Свинкса в Гиза.

редактиране 

Методология и документация на полевата археология

Този метод в България се съдържа в Наредбата за извършване на теренни археологически проучвания на Министерството на културата.

Според тази наредба Теренното археологическо проучване се състои от следните последователно осъществими етапи:

  1. теренно проучване;
  2. обработване и анализ на откритите на терена материали и на получените данни и наблюдения;
  3. интерпретиране на резултатите;
  4. публикуване на резултатите от проучването;
  5. популяризиране на проучването.

В методическо отношение теренните археологически проучвания са три вида:

  1. издирване на археологически обекти;
  2. археологическо наблюдение;
  3. археологически разкопки.
редактиране 

Обекти

редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с археологията, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

Свързани портали