Ямна култура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
3500 г. пр.н.е.

Ямната култура е археологическа култура от периода 3600 – 2300 г. пр.н.е., в района между реките Днестър и Буг, и планината Урал. Кургани от ямната култура могат да се видят и на територията на България в Добруджа около границата с Румъния.

Ямната култура е била предимно номадска, а земеделие се е практикувало само в някои речни райони. Открити са няколко могилни укрепления. Установено е отглеждането на домашни животни – коне, едър и дребен рогат добитък. Познати са били ралото и каруцата.

Името на културата (ямна – от яма) идва от специфичните ямовидни гробници (кургани), с които тя се характеризира. В тях мъртвите са били погребвани по гръб, с превити колене.

Според курганната хипотеза на Мария Гимбутас за индоевропейския произход, ямната култура е свързана с древните индоевропейци.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Енциклопедични статии:
  • Н. Я. Мерперт: Ямная культура в Большая советская энциклопедия
  • A. Häusler: Ockergrabkultur в Jan Filip (ред.): Enzyklopädisches Handbuch zur Ur- und Frühgeschichte Europas, W. Kohlhammer Verlag, 1966 – 1969 (=Manuel Encyclopédique de Préhistoire et Protohistorie Européennes, 1996)
Монографии:
     Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Праистория“         Портал „Праистория          Портал „България“         Портал „България          Портал „Казахстан“         Портал „Казахстан          Портал „Молдова“         Портал „Молдова          Портал „Русия“         Портал „Русия          Портал „Украйна“         Портал „Украйна