Портал:Молдова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Молдова

Молдова на картата на Европа

Молдова е държава разположена в Източна Европа, нейна столица е град Кишинев. Общата ѝ площ възлиза на 33 843 км2, като в пределите ѝ са два автономни района - Гагаузия и Приднестровие. Разположена е в историко-географската област Бесарабия, граничи с Украйна (на изток) и Румъния (на запад).

По време на Великото преселение на народите територията на днешна Молдова е част от Киевска Рус. През 14 век, Княжество Молдова попада в ръцете на Османската империя, то съществува в периода от 1346 до 1859 година. След много войни с османските турци, Руската империя успява да разшири териториите си с Бесарабия, но след октомврийската революция през 1917 година е присъединена към Румъния. През 1940 година Молдова става Молдавска съветска социалистическа република. След разпадането на Съветския съюз, на 27 август 1991 година Молдовската съветска социалистическа република става Република Молдова.

През 2004 година населението на Молдова заедно с непризнатата Приднестровска република възлиза на 4 494 026 души, от тях 555 347 души са в Приднестровието. Основните етнически групи със дял над един процент са - молдовци, украинци, руснаци, гагаузи, румънци и българи.


редактиране 

Избрана статия

Сорокска крепост
Сорокска крепост

Соро́кската кре́пост е средновековна молдавска крепост от XV век, намираща се в град Сороки. Разположена е на десния бряг на река Днестър, в центъра на град Сороки, на около 160 km северно от Кишинев.

Сорокската крепост е изобразена на задната страна на банкнотата от 20 молдовски леи, а така също и на задната страна на Молдовските документи за самоличност. Още »

редактиране 

История

Олимпий Панов

Олимпий Спиридонов Панов (роден на 29 юни в Шоп Тараклия, Бесарабия, Руска империя) е български революционер и офицер (майор от артилерията), командващ артилерията по време на Сръбско-българската война (1885), военен министър във временното правителство на Петко Каравелов по време на русофилския преврат от 1886 година. Осъден е на смърт за участието си в проруския Русенски бунт от 1887 година.

Вижте статията Олимпий Панов

редактиране 

Избрана картинка

Храм „Света Петка Българска“, село Твърдица
Храм „Света Петка Българска“, село Твърдица
редактиране 

Политика

Посолството на България в Кишинев е официална дипломатическа мисия на България в Молдова. Посолството в Кишинев е разположено на ул. „Букурещ“ № 92. Посланик от 2009 година е Георги Панайотов.

Вижте статията Посолство на България в Кишинев

редактиране 

География и природни забележителности

Страната е разположена в източноевропейската равнина, с равнинно-хълмист релеф, без излаз на море. Средната надморска височина е 147 метра, с най-висока точка връх Баланещи, 429 метра.

Двете най-големи реки в Молдова са Днестър и Прут, и двете протичат от север на юг. Река Прут е разположена по границата с Румъния (на запад), приток на река Дунав. Река Днестър е разположена в източната част на страната, служи като граница с непризнатата Приднестровска република.

Климата в Молдова е умереноконтинентален, зимата е мека, къса, летата са горещи и дълги. Температурния режим се характеризира с положителна средна годишна температура на въздуха, тя варира от +7,5 ° С на север до 10 ° C на юг. Отрицателни средно дневни температури са наблюдават само през зимата. Средната температура през януари е -4 ° C, а през юли е 21 ° C. Абсолютният минимум е -36 ° C, а максимума е + 41 ° C.

Средният годишен валеж варира между 380-550 мм, валежите са неравномерни и сезонни. Около 70 % от годишните валежи падат между април и октомври. Средната скорост на вятъра за годината е - 2-4 м / сек. С преминаването на циклона често формата вихровите процеси и силен вятър или буря е със скорост около 10-15 м / сек.

В Молдова има 745 вида почви, около 75 процента от територията на страната е покрита с черноземни почви, около 10 % с кафяви и сиви горски почви, около 7 процента с засолени ливадни почви и 8 процента други.

Вижте статията География на Молдова

Любопитно
редактиране 

Българи

Българите са една от най-големите етнически общности в Молдова, според официалната статистика са 1.9 % от населението, те са мнозинство в Тараклийски район. С български произход са и гагаузите, които съставляват 4.4 % от населението на страната, от 1994 година насам имат свой автономен район.

редактиране 

Знаете ли, че..

  • че село Паркани е най-голямото българско селище извън пределите на Република България
  • че през 1346 година на територията на историческата област Молдова се образува Молдовското княжество
  • че Молдовското княжество достига своя разцвет при управлението на Стефан Велики
Координация на портал „Молдова“
редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Молдова, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Молдова, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Молдова“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

Свързани портали