Портал:Турция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Турция

Ту̀рция, официално Репу̀блика Ту̀рция (на турски: Türkiye Cumhuriyeti), е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия (97%), а останалите 3% – на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, но повече от 20% от населението ѝ живее на Балканския полуостров. Граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг – с Ирак и Сирия; на запад – с Егейско море и островите в него, Гърция и България. До 1922 г. територията на днешната държава е в центъра на Османската империя. Площта ѝ е 783 562 km², от които 769 632 km² суша и 13 930 km² водна площ. Разположението на Турция между Европа и Азия я прави страна от особено геостратегическо значение.

Сунитският ислям се изповядва от 90% от населението на страната, а останалата част изповядва най-вече алевитство, юдейство и православно християнство. Официален език е турският, а официална религия няма. Турция членува в организации като НАТО, ОИСР, Съвет на Европа, ОССЕ и Г-20. Турция започва преговори за пълноправно членство в Европейския съюз през 2005 година. Турция също така засилва връзките си и със страните от Централна Азия, Африка, Близкия изток чрез членството си в организации като Организация „Ислямска конференция“ и Организация за икономическо сътрудничество.

редактиране 

География

Топографска карта на Турция.
Топографска карта на Турция.
Водосборни басейни в Турция.
Водосборни басейни в Турция.

Страната е разположена в Югозападна Азия и Балканския полуостров. Частите ѝ в Европа и Азия са разделени от Мраморно море и проливите – Босфор и Дарданели. Общата площ на страната е 780 580 км2, от които: в Азия – 755 688 км2 (96.9 %); в Европа – 23 764 км2 (3.1 %). Бреговата и линия е с дължина 7104 км, от които с: Черно море – 1695 км; Мраморно море – 927 км; Егейско море – 2805 км; Средиземно море – 1677 км. По-голямата част от Азия е планинска, на север се простират Понтийските планини (връх Качкар – 3937 м), а на юг – Тороски (Тавърски) планини (връх Аладаг – 3734 м). Между тях е разположено Малоазиатското (Анадолското) плато. Най-високата точка в страната е затихналият вулкан Арарат – 5165 м, в Арменските планини. Климатът на страната е средиземноморски с влажна зима, във вътрешните части – континентален. Средните температури през януари са 5 – 15 °C, а през юли 15 – 32 °C. Валежите варират от 300 – 500 мм в централните части, до 3000 мм в Понтийските планини. По-големи реки в страната са Тигър, Ефрат, Къзълърмак, Сакария. Във вътрешните части на платото са разположени големите безотточни езера Ван и Туз. Над 25 % от територията са заети от гори.

редактиране 

История

Граници на Османската империя определени в Севърския договор през 1920 г., съпоставени с границите на днешна Турция.
Граници на Османската империя определени в Севърския договор през 1920 г., съпоставени с границите на днешна Турция.
Граници на Турция определени в Лозанския договор.
Граници на Турция определени в Лозанския договор.

Република Турция наследява Османската империя, нейната независимост е призната на 29 октомври 1923 г. Това се случва месеци след подписването на Лозанския договор, в който Османската империя е победена в Първата световна война. Първи президент на Турция е Кемал Ататюрк, в периода от 1923 до 1938 г., той извършва множество реформи.

редактиране 

Население

Населението на Турция според оценки на Статистическия институт на Турция към 31 декември 2016 г. е 79 814 871 души.

редактиране 

Политика

Президентски избори през 2014 г.:   първи е Реджеп Ердоган   първи е Екмеледин Ихсаноглу   първи е Селахатин Демирташ Президентът на Турция – Реджеп Ердоган през 2017 г.
Президентът на Турция – Реджеп Ердоган през 2017 г.
  • Президентът на Турция е държавен глава, той представлява страната в отношенията ѝ с международната общност и олицетворява единството на нацията, гарантира прилагането на конституцията и нормалното функциониране на органите на държавната власт. Срокът на президентския мандат е 7 години, като един човек може да заема този пост не повече от 2 мандата. Кандидатите за президент на републиката трябва да са навършили 40 г. към момента на избора. Последните президентски избори се състоят през 2014 г.
редактиране 

Цензура

Логото в Уикипедия на турски език след блокирания достъп. Черната лента символизира цензурата.
  • На 29 април 2017 г. правителството блокира онлайн достъпа до Уикипедия в Турция за всички езикови раздели. Основна причина която властите посочват е статия, в която пише че политици от управляващата партия имат връзка с терористични организации. Правителството поставя условие на Уикипедия при което достъпът до енциклопедията да бъде възстановен. (economic.bg, 29 април 2017)
редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Турция, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Турция, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Турция“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

За обработка

Това е списък на статии свързани с Турция, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

Свързани портали