Портал:Турция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Турция

Flag of Turkey.svg National emblem of Turkey.svg

Turkey (orthographic projection).svg

Ту̀рция, официално Репу̀блика Ту̀рция (на турски: Türkiye Cumhuriyeti), е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия (97%), а останалите 3% – на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, но повече от 20% от населението ѝ живее на Балканския полуостров. Граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг – с Ирак и Сирия; на запад – с Егейско море и островите в него, Гърция и България. До 1922 г. територията на днешната държава е в центъра на Османската империя. Площта ѝ е 783 562 km², от които 769 632 km² суша и 13 930 km² водна площ. Разположението на Турция между Европа и Азия я прави страна от особено геостратегическо значение.

Сунитският ислям се изповядва от 90% от населението на страната, а останалата част изповядва най-вече алевитство, юдейство и православно християнство. Официален език е турският, а официална религия няма. Турция членува в организации като НАТО, ОИСР, Съвет на Европа, ОССЕ и Г-20. Турция започва преговори за пълноправно членство в Европейския съюз през 2005 година. Турция също така засилва връзките си и със страните от Централна Азия, Африка, Близкия изток чрез членството си в организации като Организация „Ислямска конференция“ и Организация за икономическо сътрудничество.


редактиране 

География

Страната е разположена в Югозападна Азия и Балканския полуостров. Частите й в Европа и Азия са разделени от Мраморно море и проливите – Босфор и Дарданели. Общата площ на страната е 780 580 км2, от които: в Азия – 755 688 км2 (96.9 %); в Европа - 23 764 км2 (3.1 %). Бреговата и линия е с дължина 7 104 км, от които с: Черно море – 1 695 км; Мраморно море – 927 км; Егейско море – 2 805 км; Средиземно море – 1 677 км. По–голяма част от Азия е планинска, на север се простират Понтийските планини (връх Качкар – 3 937 м), а на юг – Тороски (Тавърски) планини (връх Аладаг – 3 734 м). Между тях е разположено Малоазиатското (Анадолското) плато. Най–висока точка в страната е затихналият вулкан Арарат – 5 165 м, в Арменските планини. Климатът на страната е средиземноморски с влажна зима, във вътрешните части - континентален. Средните температури през януари са 5–15 °C, а през юли 15–32 °C. Валежите варират от 300–500 мм в централните части, до 3000 мм в Понтийските планини. По–големи реки в страната са - Тигър, Ефрат, Къзълърмак, Сакария. Във вътрешните части на платото са разположени големите безотточни езера - Ван и Туз. Над 25 % от територията са заети от гори.


редактиране 

История

Кемал Ататюрк през 1923 г.
Граници на Османската империя определени в Севърския договор през 1920 г., съпоставени с границите на днешна Турция.
Граници на Турция определени в Лозанския договор.

Република Турция наследява Османската империя, нейната независимост е призната на 29 октомври 1923 г. Това се случва месеци след подписването на Лозанския договор, в който Османската империя е победена в Първата световна война. Първи президент на Турция е Кемал Ататюрк, в периода от 1923 до 1938 г., той извършва множество реформи.


редактиране 

Население

Райони, в които алевитите–мюсюлмани са мнозинство от населението. Райони, в които са най-разпространени определени езици.
Райони, в които алевитите–мюсюлмани са мнозинство от населението.
Райони, в които са най-разпространени определени езици.
По-големи градове в Турция през 2012 г., по численост на населението. Гъстота на населението през 2014 г., по вилаети.
По-големи градове в Турция през 2012 г., по численост на населението.
Гъстота на населението през 2014 г., по вилаети.
Естествен прираст на населението през 2014 г., по окръзи. Тотален коефициент на плодовитост през 2020 г., по вилаети. Данни на Статистическия институт на Турция. Среден брой живородени деца на жена във фертилна възраст:   3 – 4   2 – 3   1.5 – 2   1 – 1.5
Естествен прираст на населението през 2014 г., по окръзи.
Тотален коефициент на плодовитост през 2020 г., по вилаети. Данни на Статистическия институт на Турция. Среден брой живородени деца на жена във фертилна възраст:
  3 – 4
  2 – 3
  1.5 – 2
  1 – 1.5
Райони, в които кюрдите са мнозинство от населението. Миграция на населението през 2015 г., по вилаети.
Райони, в които кюрдите са мнозинство от населението.
Миграция на населението през 2015 г., по вилаети.

Населението на Турция според оценки на Статистическия институт на Турция към 31 декември 2016 г. е 79 814 871 души.

Вижте още...

редактиране 

Политика

Президентски избори през 2014 г.:   първи е Реджеп Ердоган   първи е Екмеледин Ихсаноглу   първи е Селахатин Демирташ Президентът на Турция – Реджеп Ердоган през 2017 г.
Президентът на Турция – Реджеп Ердоган през 2017 г.
  • Президентът на Турция е държавен глава, той представлява страната в отношенията ѝ с международната общност и олицетворява единството на нацията, гарантира прилагането на конституцията и нормалното функциониране на органите на държавната власт. Срокът на президентския мандат е 7 години, като един човек може да заема този пост не повече от 2 мандата. Кандидатите за президент на републиката трябва да са навършили 40 г. към момента на избора. Последните президентски избори се състоят през 2014 г.
редактиране 

Цензура

Логото в Уикипедия на турски език след блокирания достъп. Черната лента символизира цензурата.
  • На 29 април 2017 г. правителството блокира онлайн достъпа до Уикипедия в Турция за всички езикови раздели. Основна причина която властите посочват е статия, в която пише че политици от управляващата партия имат връзка с терористични организации. Правителството поставя условие на Уикипедия при което достъпът до енциклопедията да бъде възстановен. (economic.bg, 29 април 2017)
редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Турция, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Турция, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Турция“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

За обработка

Това е списък на статии свързани с Турция, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

Свързани портали