Портал:Кюрдистан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Кюрдистан

Землища където кюрдите представляват мнозинство от населението.
Знаме на кюрдите.

Кюрдистан е етно-географска област, исторически населявана от кюрдите. Намира се в югозападната част на Мала Азия.

Названието Кюрдистан няма държавно-политически, а само етно-географски смисъл. Не трябва да се забравя, че в неговите предели се припокриват исторически националните землища на кюрди, арменци, азербайджанци, асирийци, араби, перси, турци, туркмени, евреи и други народи, макар днес кюрдският етнос основавайки се на мнозинството си да предявява най-силни претенции за тях.

Земите му са разделени между 4 държави — Турция, Иран, Ирак и Сирия, което прави още по-трудно определянето на неговите географски граници.

Повече информация ще намерите в статията Кюрдистан


редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани с Кюрдистан, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

Турски Кюрдистан

Етническо землище на кюрдите в Турция.

Турски Кюрдистан заема югоизточната част на Турция, която е населена предимно с етнически кюрди. Най-голям град е Диарбекир с население от близо 2 милиона души.,Той е арена на десетилетен конфликт с различна интензивност, стигащ до партизанска война между турските въоръжени сили и терористичната кюрдска организация на ПКК. С образуването на самостоятелното кюрдско управление в граничещия с него Иракски Кюрдистан положението на турските интереси е усложнено, но понастоящем турските сили сравнително успешно се справят със ситуацията.


редактиране 

Ирански Кюрдистан

Етническо землище на кюрдите в Иран.


редактиране 

Сирийски Кюрдистан

Етническо землище и територии под контрол на кюрдите в Сирия.


редактиране 

Иракски Кюрдистан

Етническо землище на кюрдите в Ирак.

Иракски Кюрдистан (на кюрдски: حكومه تى هه ريمى كوردستان, Ḧikumetî Herêmî Kurdistan, на арабски: اقلیم کردستان‎) е кюрдско държавно образувание в състава на Ирак, със статут на широка автономия (отчасти конфедерация), и е де факто полунезависим. Управлява се от регионалното правителство. Граничи с Иран (на изток), Турция (на север), Сирия (на запад) и останалата част на Ирак (на юг). Столица на автономния регион е град Арбил. В него влизат областите Арбил, Дахук и Сулеймания. Общата му площ е 40 643 км2. Населението му през 2009 година е 4 380 000 души.


редактиране 

За допълване

Това е списък на статии, свързани с Кюрдистан, които представляват мъничета и се нуждаят от допълнение. Те са категоризирани в категория „Мъничета за Кюрдистан“. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги разширите.

редактиране 

За обработка

Това е списък на статии свързани с Кюрдистан, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

Свързани портали