Ефрат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ефрат.

Ефрат
The Euphrates River-Iraq.jpg
Ефрат в Ирак
Дължина 2 780 km
Разположение Турция, Сирия, Ирак
Извира от р. Мурат, Турция
39°24′ с. ш. 43°45′ и. д. / 39.4° с. ш. 43.75° и. д.
Образувана от р. Мурат и р. Кара
38°48′ с. ш. 38°44′ и. д. / 38.8° с. ш. 38.733333° и. д.Грешка в записа: Неочакван оператор *°Грешка в записа: Неочакван оператор *Грешка в записа: Неочакван оператор *Грешка в записа: Неочакван оператор *Грешка в записа: Неочакван оператор >= Грешка в записа: Неочакван оператор *°Грешка в записа: Неочакван оператор *Грешка в записа: Неочакван оператор *Грешка в записа: Неочакван оператор *Грешка в записа: Неочакван оператор >= / ,
Надм. в-на на извора 3 520 m
Влива се в Шат ал-Араб
Надм. в-на на устието 4 m
Водосборен басейн 500 000 km²
Tigr-euph.png
Тигър и Ефрат (карта)

Ефрат е река в Западна Азия. Името вероятно произлиза от акадското purato (широк). Извира на територията на Турция от Кавказ. Влива се в Индийския океан и се намира в близост до най-обширната безотточна област на Земята. Преминава през Сирия и Ирак, като заедно с река Тигър образува Великата арабска река (Шат-ел-Араб), която се влива в Персийския залив чрез делта. Регионът е известен като Двуречие и Месопотамия, счита се за люлка на редица древни цивилизации, част от т.нар. Плодороден полумесец.

В горната част на реката на територията на Турция са построени каскадни съоръжения за добив на електричество и регулиране на речния отток. Това поражда дипломатическо напрежение между Турция от една страна и Сирия и Ирак от друга страна, тъй като Сирия и Ирак разчитат на постоянно силния отток за развитие на земеделието, а водноелектрическите мероприятия на Турция нанасят значителни щети на земеделието по поречието на Ефрат. Две от най-големите реки, реките Тигър и Ефрат, сa едни от малкото реки, които са запазили имената си през последните векове.