Портал:Сърбия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

Портал Сърбия

Местоположение на Сърбия.
Национално знаме на Сърбия
Национално знаме на Сърбия
Герб на Сърбия
Герб на Сърбия
Релефна карта на Сърбия в Европа.

Република Сърбия (на сръбски: Република Србија или Republika Srbija) е държава в Югоизточна Европа. На север Сърбия граничи с Унгария, на изток – с Румъния и България, на юг – със Северна Македония и с частично признатата държава Косово, на югозапад – с Черна гора, а на запад – с Босна и Херцеговина и Хърватия. Намира се в долното течение на река Дунав. Столицата ѝ е Белград. Основната част – 80% от територията на Сърбия се намира на Балканския полуостров, а 20% – в Панонската низина. Общата дължина на границите на страната е 2114,2 км.

На 29 октомври 2006 г. с референдум е приета нова Конституция на Сърбия, която замества приетата през септември 1990 г. Сърбия има еднокамарен парламент – Народна скупщина с 250 места, които се избират за срок от четири години. Държавен глава на Сърбия е президент, който се избира за срок от пет години, на всеобщи преки избори. Висш орган на изпълнителната власт е министерски съвет начело с министър-председател, който се избира от парламента, след предложена от президента кандидатура. Председателят на Министерския съвет формира правителство, което се одобрява от парламента.

Сърбия е промишлено-аграрна страна с пазарна икономика. Страната има значителни запаси от полезни изкопаеми – руди на цветни метали, хромити, въглища, нефт, олово, цинк. Хомолските планини са богати на медна руда. Северният дял на Банат е богат на нефт и природен газ. Развита е черната и цветната металургия, машиностроенето, химическата, целулозно-хартиената, текстилната и хранително-вкусовата промишленост.

редактиране 

Избран град

Ниш (на сръбски: Ниш или Niš) е град в югоизточна Сърбия, административен център на Нишавски окръг. Според данни на Националната статистическа служба на преброяването през 2011 г. градът има 213 075 жители. Разположен е на река Нишава. Заема кръстопътно положение като шосеен и железопътен възел на Балканския полуостров. През Ниш преминава стратегически важната магистрална артерия, свързваща Близкия изток с Централна и Западна Европа. През железопътната гара на Ниш започва отклонение, което през Лесковац и Прешево стига до Солун в Гърция.

До 1878 г. мнозинството от населението на Ниш са българи. Институциите, създадени от българите в града, са училище, читалище и българска община. Със Санстефанския договор Ниш е присъединен към Княжество Сърбия. През следващите десетилетия голям брой българи напускат града, други са асимилирани, а с урбанизацията през 20 век на населението на Ниш се придава предимно сръбски облик.

редактиране 

За обработка

Това е списък на статии свързани със Сърбия, които се нуждаят от подобрение. Можете да помогнете на Уикипедия, като ги обработите.

редактиране 

Знаете ли...

Изглед към православния храм „Свети Сава“ в Белград през 2008 г. и стадион „Партизан“ на заден план.
Изглед към православния храм „Свети Сава“ в Белград през 2008 г. и стадион „Партизан“ на заден план.
редактиране 

Избрана личност

Никола Тесла в лабораторията си на улица „Хюстън“ в Ню Йорк през 1930 г.
Никола Тесла в лабораторията си на улица „Хюстън“ в Ню Йорк през 1930 г.

Никола Тесла е американски изобретател от сръбски произход, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. Роден е на 10 юли 1856 г. в село Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия). Той често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човека, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. Известен е с много и различни революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на XIX и началото на XX век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основа на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток. Работи в Унгария, Германия, Франция и САЩ. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-вече с патентованите от него принципи на захранване с променлив ток, използвани широко и днес. Името на Тесла се използва за мерната единица за магнитна индукция. За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава значителни парични суми, но използва една голяма част от тях за експерименти. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен и задлъжнял на 7 януари 1943 г. Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Тесла няма преки наследници. През 1990-те интересът към него като личност и към научните му постижения се възобновява и в началото на XXI век нараства значително.

редактиране 

За създаване

Това е списък на статии, свързани със Сърбия, които все още не са създадени. Можете да помогнете на Уикипедия, като създадете нова статия от този списък. Можете и да преведете някоя от съществуващите статии в разделите на други езици в Уикипедия.

редактиране 

Свързани портали

Ако желаете да допринесете за развитието на портала,
можете да се включите в Уикипроект „Сърбия“.