Босфор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Босфорът (спътникова снимка)
Спътникова снимка от МКС, април 2004 г.

Босфор (на турски: İstanbul Boğazı – Истанбул Боазъ) е протокът, който свързва Мраморно и Черно море и разделя европейската част на Турция (Румелия) от азиатската (Анадола).

Намира се във Вилает Истанбул. Бреговете му са гъсто населени: от 2-те му страни е разположен мегаполисът Истанбул, други селища от вилаета, множество вили и места за отдих, пристанища и предприятия.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името на протока идва от гръцкото Βόσπορος, Боспорос – Пътят на кравата, Говежди брод[1]. Според древногръцката легенда Хера, жената на Зевс, превърнала неговата любовница Ио в бяла крава и я затворила. Ио успяла да избяга, като преминала през протока, и това дало името му Босфор.

Жителите на Истанбул го наричат просто „Боаз“ (проход, пролив), а местата от града, откъдето се виждат водите му – Boğaziçi (Боазичи – име и на известен университет в града).

История[редактиране | редактиране на кода]

Научно е доказано, че Босфорът се е образувал едва преди 7500 години (Димитров П., Д. Димитров. 2003. „Черно море, Потопът и древните митове“). Първоначално нивата на водата в Черно и Средиземно море са далеч по-ниски, но в края на последния ледников период, в резултат от топенето на големи ледени маси, те рязко се повишават и мощният поток вода за няколко дни си пробива път, за което свидетелства дънният релеф.

Настояще[редактиране | редактиране на кода]

Бреговата линия на Босфора е около 30 km. Максималната ширина на северната му част е 3700 m, а минималната – 750 m (между крепостите Анадолухисаръ и Румелихисаръ). Дълбочината в средата на протока варира от 36 до 124 m.

Има 2 течения в протока – повърхностно, в което водата тече от Черно към Мраморно море, и дълбочинно, което тече в обратната посока.

Проливът Босфор е един от най-труднопроходимите проливи в света заради интензивното движение на преминаващи кораби, фериботи, малки съдове, течение до 6 възела и резки изменения на времето през есенно-зимния период. Много корабопритежатели препоръчват на капитаните да използват лоцмани за преминаване през Босфора.

Над Босфора минават няколко моста:

  • Босфорският (Боазичи) (1560 m) е построен през 1973 г.
  • „Фатих Султан Мехмед“ (1510 m) е завършен през 1988 г. и е разположен на 5 km северно от „Боазичи“
  • „Явуз Султан Селим“ (2164 m) е завършен през март 2016 г. и е разположен на 15 km северно от „Фатих Султан Мехмед“

На 29 октомври 2013 г. е открит железопътният тунел „Мармарай“, минаващ под Босфора и съединяващ европейската и азиатска части на Истанбул. Дължината му е 13,6 km, a максималната дълбочина – 56 m.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Βόσπορος at Henry George Liddell, Robert Scott, 1940, A Greek-English Lexicon

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]