Лоцман

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Лоцман (от нидерландски: loodsman) е моряк, който помага за преминаването на кораб през определен опасен или натоварен плавателен район като вход на пристанище или устие на река. Лоцманът не е член на екипажа на кораба, а се качва на кораба непосредствено преди опасния участък с помощта на катер или хеликоптер. Разговорно се употребява и думата пилот (от английски: pilot).

Лоцманът обикновено трябва да има квалификацията на капитан на кораб. Той познава отлично своя район и помни редица белези и признаци, които, дори и да са описани в лоцията и показани на картата, трудно се откриват или оценяват от капитана на кораба. Лоцманът също гарантира непрекъснато и незабавно следене на измененията в района.

Управлението на кораба с помощта на лоцман се нарича лоцманско провеждане. То е задължително за почти всички пристанища по света. В някои райони е препоръчително или задължително само за определени типове кораби (напр. в Босфора). Решението за задължителността се взема от местните морски власти.

Лоция е книга, подробно описание на водните пътища. Съдържа данни за водите и климата, за определените и препоръчителни курсове, описание на бреговете, данни за пристанищата и др.

Според международното морско право лоцманът е със статут на съветник и наличието му на борда на кораба не освобождава капитана от пълна правна отговорност за кораба. [1]

Лоцманската професия е една от най-древните морски професии. Предполага се, че подобни дейности са извършвани в Древна Гърция и Римската империя предимно от местни рибари. [2]. Португалските мореплаватели са ползвали помощта на арабски моряци, за да достигнат Индия първи от европейците (1497).

Източници[редактиране | редактиране на кода]