Бесарабия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
История на Молдова
Знаме на Молдова
Праисторическа Молдова
Dacian Draco.svg Дакия (IV – II в. – 106/107 г.)
Vexilloid of the Roman Empire.svg Римска Дакия(106/107 – 271)
Flag of Moldavia.svg Молдовско княжество (1359-1861)
Coat of arms of Bessarabia.png Бесарабия (1812-1917)
Flag of the Moldavian Democratic Republic.svg Молдовска демократична република (1917-1918)
Socialist red flag.svg Бесарабска съветска република (1919)
Flag of Moldavian Autonomous Soviet Socialist Republic.svg Молдавска автономна съветска социалистическа република (1924–1940)
Flag of Moldavian SSR.svg Молдавска съветска социалистическа република (1940–1991)
Flag of Moldova.svg Молдова(от 1991)
Карта на Бесарабия през 1940-те години

Бесарабия е историко-географска област в днешна Молдова и Украйна, разположена между реките Прут и Днестър.

География[редактиране | редактиране на кода]

Географски Бесарабия заема територията, ограничена на изток и север от река Днестър, на запад - от река Прут и на юг - от Дунав и Черно море. Най-северните, както и южните ѝ части се намират на територията на Украйна, а средният дял - в Молдова. Площта на Бесарабия е приблизително 45 600 km2. По-голямата част от областта е заета от хълмисти равнини и степи. Главните градове в Бесарабия са Кишинев (столицата на Република Молдова), Измаил, Болград и Хотин.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името „Бесарабия“ произхожда от династията на влашките войводи Басараби, които в края на XIV и началото на XV век владеят за кратко района между Килия и Белгород Днестровски.

До 1812 година под името „Бесарабия“ е известен районът на Буджака, контролиран от татарски и ногайски племена. През 1812 година този район, както и източната част на Княжество Молдова е завладяна от Русия и названието „Бесарабия“ се разпростира върху цялата територия между Прут и Днестър. Създадена е Бесарабска област, а от 1873 година - губерния с център Кишинев. До края на 20-те години на XIX век населението на Бесарабия се ползва с редица автономни права, които са свързани с управленските традиции на молдовското княжество. В Буджака, на мястото на изселените ногайци се заселват българи от Тракия - от Ямбол и ямболския край, от Карнобат и карнобатско,от Сливен и сливенско, от Източна Тракия, и от Балкана и от други краища на България, немци, руснаци, молдовани, украинци и други преселници.

Изглед от Бесарабия в началото на ХХ век

През 1918 година, в края на Първата световна война, Бесарабия се обявява за независима, след което е присъединена към Румъния. Тя е анексирана от Съветския съюз през 1940 след Пакта Молотов-Рибентроп и отново в края на Втората световна война. Върху основната част от територията на Бесарабия е създадена Молдавска ССР, а северната и южната част са присъединени към Украинската ССР. Днес тези две съветски републики са независимите държави Молдова и Украйна.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]