Бесарабия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бесарабия
Basarabia
Акерманська фортеця в Білгород-Дністровському11.jpg
Bessarabia-sce.png
Страна Молдова
Украйна
Бесарабия в Общомедия

Бесарабия е историко-географска област в днешна Молдова и Украйна, разположена между реките Прут и Днестър.[1]

География[редактиране | редактиране на кода]

Карта на Бесарабия през 1940-те години

Географски Бесарабия заема територията, ограничена на изток и север от река Днестър, на запад – от река Прут и на юг – от Дунав и Черно море. Най-северните, както и южните ѝ части се намират на територията на Украйна, а средният дял – в Молдова. Площта на Бесарабия е приблизително 45 600 km2. По-голямата част от областта е заета от хълмисти равнини и степи. Главните градове в Бесарабия са Кишинев (столицата на Република Молдова), Измаил, Болград и Хотин.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името „Бесарабия“ произхожда от династията на влашките войводи Басараби, които в края на XIV и началото на XV век владеят за кратко района между Килия и Белгород Днестровски.

До 1812 година под името „Бесарабия“ е известен районът на Буджака, контролиран от татарски и ногайски племена. През 1812 година този район, както и източната част на Княжество Молдова е завладяна от Русия и названието „Бесарабия“ се разпростира върху цялата територия между Прут и Днестър. Създадена е Бесарабска област, а от 1873 година – губерния с център Кишинев. До края на 20-те години на XIX век населението на Бесарабия се ползва с редица автономни права, които са свързани с управленските традиции на молдовското княжество. В Буджака, на мястото на изселените ногайци се заселват българи от Тракия – от Ямбол и ямболския край, от Карнобат и карнобатско, от Сливен и сливенско, от Източна Тракия, и от Балкана и от други краища на България, немци, руснаци, молдовани, украинци и други преселници.

Изглед от Бесарабия в началото на ХХ век

През 1918 година, в края на Първата световна война, Бесарабия се обявява за независима, след което е присъединена към Румъния. Тя е анексирана от Съветския съюз през 1940 след Пакта Молотов-Рибентроп и отново в края на Втората световна война. Върху основната част от територията на Бесарабия е създадена Молдавска ССР, а северната и южната част са присъединени към Украинската ССР. Днес тези две съветски републики са независимите държави Молдова и Украйна.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „История“         Портал „История          Портал „Молдова“         Портал „Молдова          Портал „Румъния“         Портал „Румъния          Портал „Украйна“         Портал „Украйна