Кришана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Положение на Кришана на административната карта на Румъния
Река Кереш дала името на областта по течението ѝ

Кришана (на румънски: Crişana, на унгарски: Körösvidék, на немски: Kreischgebiet) е една от историко-географските области на Румъния, намираща се в северозападната част на днешна Румъния. Най-големия ѝ град - исторически и културен център на областта, е Орадея.[1][2]

По принцип Кришана е отнасяна към историческа Трансилвания. Унгарско название на областта е и Бихор, по името на едноименната планина.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Етимологията на името "Кришана" идва от румънското име "Криш" на река Кереш. Трите притока образуват в централната част на областта една река от трите "малки" Кереши, която в близост до границата с Унгария се влива в Тиса.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кришана е най-отдалечената област от румънската столица Букурещ. Областта е ограничена на изток от Трансилвания от планината Бихор, на юг се ограничава от Банат от реката Муреш, а на север от Марамуреш я ограничава долината на река Сомеш. На запад е унгарската пуста - Панонската низина.

Днес Кришана не съществува като самостоятелна административна единица и самоуправляваща се, а площта ѝ е разделена между няколко румънски окръга. Територията на историческата област обхваща целия окръг Бихор, Арад (без най-южните му част), Сълаж (западната му четвъртина) и южната третина от окръг Сату Маре.

По-големи градове в областта са Залъу, Салонта, Карей и Беюш.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Преобладаващия етнос в Кришана, според официалната румънска статистика, са румънците, на тук има значително унгарско малцинство (около 20% от населението, според румънската статистика). Румънците са предимно жители на хълмистата и планинска източна част на областта, а унгарците преобладават в западната ѝ част по границата с Унгария. В Кришана има и малко немци и роми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://books.google.com/books?id=zHTN-TQkd3cC&pg=PA26&dq=crisana+tisza&cd=3#v=onepage&q=crisana%20tisza&f=false
  2. http://books.google.com/books?id=-7TgkO8utHIC&pg=PA174&dq=crisana+tisza+river&lr=&cd=1#v=onepage&q=crisana%20tisza%20river&f=false