Кришана

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кришана
Разположение на Кришана на административната карта на Румъния
Разположение на Кришана на административната карта на Румъния
Кришана в Общомедия

Кришана (на румънски: Crişana; на унгарски: Körösvidék; на немски: Kreischgebiet) е една от историко-географските области на Румъния, намираща се в северозападната част на днешна Румъния. Най-големия ѝ град – исторически и културен център на областта, е Орадея.[1][2]

По принцип Кришана е отнасяна към историческа Трансилвания. Унгарско название на областта е и Бихор, по името на едноименната планина.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Етимологията на името „Кришана“ идва от румънското име „Криш“ на река Кереш. Трите притока образуват в централната част на областта една река от трите „малки“ Кереши, която в близост до границата с Унгария се влива в Тиса.

Река Кереш дала името на областта по течението ѝ

География[редактиране | редактиране на кода]

Кришана е най-отдалечената област от румънската столица Букурещ. Областта е ограничена на изток от Трансилвания от планината Бихор, на юг се ограничава от Банат от реката Муреш, а на север от Марамуреш я ограничава долината на река Сомеш. На запад е унгарската пуста – Панонската низина.

Днес Кришана не съществува като самостоятелна административна единица и самоуправляваща се, а площта ѝ е разделена между няколко румънски окръга. Територията на историческата област обхваща целия окръг Бихор, Арад (без най-южните му част), Сълаж (западната му четвъртина) и южната третина от окръг Сату Маре.

По-големи градове в областта са Залъу, Салонта, Карей и Беюш.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Преобладаващия етнос в Кришана, според официалната румънска статистика, са румънците, на тук има значително унгарско малцинство (около 20% от населението, според румънската статистика). Румънците са предимно жители на хълмистата и планинска източна част на областта, а унгарците преобладават в западната ѝ част по границата с Унгария. В Кришана има и малко немци и роми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lucian Boia. Romania: Borderland of Europe. Reaktion Books, 2001. ISBN 978-1-86189-103-7. с. 26.
  2. George W. White. Nationalism and Territory: Constructing Group Identity in Southeastern Europe. Rowman & Littlefield, 2000. ISBN 978-0-8476-9809-7. с. 174–.