Западна Молдова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Молдова.

Западна Молдова
Moldavia Romania.svg
Площ
35 806 km²
Население
По оценка от 2011 г.4 284 062 души
Западна Молдова в Общомедия

Западна Молдова или по-рядко Западна Молдавия (на румънски: Moldova) е историческа област, която през Средновековието беше част от самостоятелно Княжество Молдова, а днес е част Румъния.

География[редактиране | редактиране на кода]

Западна Молдова е разположена между Карпатите и река Прут.

Източната част от Молдова се нарича Бесарабия и е поделена между Република Молдова и Украйна. Североизточната е известна като Буковина и е разделена между Румъния и Украйна. Югоизточната част се намира в Украйна и е известна като Буджак или Южна Бесарабия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Марамурешкия войвода на унгарска служба Драгош отвоюва през 40-те години на 14 век от татарите от Златната орда земите на Молдова и в резултат от това, след кратко властване на неговите наследници, при Богдан I се образува в опозиция на унгарската корона Молдовското княжество.

Частта от Молдова, която е на запад от Прут, се обединява с Влашко през 1859, за да образуват княжеството Румъния. Молдова на изток от Прут е окупирана от Русия през 1812 и наречена Бесарабия. Там се заселват десетки хиляди българи, избягали от отоманския гнет, които получават специални привилегии от Санкт Петербург. Молдова е обединена с Румъния през 1918. През 1940 е окупирана от Съветския съюз, но Румъния възвръща територията ѝ през 1941. През 1944 тя отново е окупирана от СССР и е преобразувана в Молдавска съветска социалистическа република, която през 1991 обявява своята независимост като Република Молдова.

Обединението на Източна Молдова с Румъния е подкрепено от Парижкия договор от 1920, но това не е признато от Съветския съюз. След Втората световна война части от Източна Молдова са превърнати в МССР, а южната (Буджак) и северната (Северна Буковина) са присъединени към Украйна. През 1991 МССР обявява своята независимост под името „Молдова“.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Първото име на региона е Богдания, тъй като е кръстено на Богдан I, основателят на Молдова. Имената „Молдова“ или „Молдавия“ идват от името на река Молдова, но точната етимология не е изяснена. Съществуват няколко версии:

  • от латинското „mollis Davia“. Това означава „блага Дакия“ и е свързано с плодородността на земята.
  • дако-румънското „Molte-dava“ („много градове“), но това не следва звуковите промени, които биха накарали „в“ да изчезне.
  • старогерманското „Molde“.
  • славянска етимология („-ова“ е често срещан суфикс в славянските езици).

Население[редактиране | редактиране на кода]

Западна Молдова има 4 681 555 души (2002)

Герб на Румъния[редактиране | редактиране на кода]

Западна Молдова е представена в герба на Румъния като юница.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


     Портал „География“         Портал „География          Портал „История“         Портал „История          Портал „Румъния“         Портал „Румъния