Мунтения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за областта във Влашко. За областта в Тесалия вижте Велика Влахия.

Мунтения
Мутения на картата на Румъния
Мутения на картата на Румъния
Мунтения в Общомедия

Мунтения е историко-географска област на територията на Румъния, частта от Влашко на изток от река Олт. В чуждоезични източници може да се срещне още като „Голяма Валахия“ (на румънски: Valahia Maior, на немски: Große Walachei, Голямо Влашко).

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположена е в североизточната част на Балканския полуостров между Южните Карпати и река Дунав. На север Карпатите я разделят от Трансилвания, на североизток реките Сирет и Милков от Молдова, а на изток и юг Дунав е водна граница съответно със Северна Добруджа и Мизия.

Включва долините на реките Прахова и Арджеш. Долината на Прахова е една от най-известните и най-посещавани туристически зони на Румъния[1].

Административно в Мунтения се включват съвременните окръзи Арджеш, Браила, Бузъу, Дъмбовица, Гюргево, Илфов, Калараш, Прахова, Телеорман, Яломица, части от окръг Олт и самостоятелната столична община Букурещ.

История[редактиране | редактиране на кода]

На 24 януари 1859 г. Александру Йоан Куза става войвода на Мунтения, което заедно с получената по-рано титла войвода на Молдова отваря възможността за обединението в новата държава Румъния.

След обединението главният град на Мунтения, Букурещ, става столица на Румъния.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Muntenia Архив на оригинала от 2006-11-01 в Wayback Machine. (на румънски)
     Портал „География“         Портал „География          Портал „История“         Портал „История          Портал „Румъния“         Портал „Румъния