Илфов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Окръг Илфов)
Направо към: навигация, търсене
Илфов
Ilfov
    
Герб
Ilfov in Romania.svg
Страна Флаг на Румъния Румъния
Регион Букурещ-Илфов
Адм. център Букурещ
Площ 1 583 km²
Население (2011) 388 738 души
246 души/km²
МПС код IF
Официален сайт cjilfov.ro
Илфов в Общомедия

Окръг Илфов (преди 1997 г.: Селскостопански район Илфов) e окръг в Румъния, който обгражда столицата на страната Букурещ.

История[редактиране | редактиране на кода]

Находки от човешки обиталища са откривани в района на населените места Кълдърушани, Глина и Гяжна край Букурещ. Счита се, че датират от времето на палеолита и неолита. Следи от селища на даките са открити в района на Пантелимон, Снагов, Мъгуреле и Брагадиру. Името “Илфов” се споменава за първи път в дарителен документ от 1482 г., носещ подписа на владетеля Влад Калугарул, с който дарява земя на манастира Снагов.

География[редактиране | редактиране на кода]

Илфов е сред най-малките окръзи в Румъния. Намира се във Влашката низина, където земята е плодородна и изобилна. В монография за Румъния от 1972 г. се отбелязва, че той е 5-ти по големина сред румънските окръзи и обхваща площ от 8225 km2. 9 години по-късно територии от окръга са придадени на съседните и му е даден статут на “Селскостопански район”.

През 1997 г. името и статутът на района са променени на Окръг Илфов. Включва 32 общини и 8 града - Буфтя, Отопени, Волунтари и др.) на площ от 1593 km².

Географските координати на окръга са следните: 44°17’ – 44°46’ северна ширина и 25°52’ – 26°27’ западна дължина. Илфов граничи с окръзите Прахова (на север), Дъмбовица (на запад), Гюргево (на югозапад) и Яломица и Калъраш (на изток). Климатът е умерено-континентален със средногодишни валежи от 460-500 mm. По-важни реки са Яломица, Дъмбовица и Колентина, а по-големи езера – Черница, Снагов и Калдарушани.

Комуни[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Heckert GNU white.png Тази статия е изготвена на базата на [1] на сайта http://ro.wikipedia.org. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза за свободна документация на ГНУ.