Хунедоара (окръг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хунедоара
Județul Hunedoara
      
Герб
Страна Румъния
РегионЗападен
Адм. центърДева
Площ7063 km²
Население485 712 души (2002)
68,8 души/km²
МПС кодHD
Официален сайтcjhunedoara.ro
Хунедоара в Общомедия

Окръг Хунедоара e окръг в регион Трансилвания в Румъния.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според румънските историци първите заселници по онези места са даките. През 13 век районът на Хунедоара става „комитство“, а през следващите векове за завладяването на областта се водят множество битки, включително и срещу турските нашественици, водени от Янош Хуняди (рум. Iancu de Hunedoara), въстанията на Хоря, Клошка и Кришан, революцията от 1848 г. и борбата за обединение на Румъния.

Сармизеджетуса Реджия (Sarmizegetusa Regia) – столица на държавата на даките и укрепен комплекс насред Светата планина (Когайонон, Kogaionon), се намирала в планината Оръщие (Munţii Orăştie), близо до съвременното селище Градище (Grădişte).

География[редактиране | редактиране на кода]

Окръг Хунедоара е разположен по течението на река Муреш и заема части от планините Апусени (север), Оръщие и Шуряну (югоизток), Ретезат-Годяну, Вълкан и Парънг (юг) и Пояна Рушка (югозапад). Основните реки, които прекосяват окръга са Ръул Маре, Криш, Кришул Алб и Жиу.

Окръг Хунедоара е богат на подземни ресурси – злато и сребро, желязо (планината Пояна Рушка), въглища (Долината на р. Жиу). В окръга са и балнеоложките станции с термални води Джоаджиу и Калан.

Градове:

Промишленост[редактиране | редактиране на кода]

Машиностроене, химическа промишленост, производство на електроенергия, строителни материали.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Judeţul Hunedoara в Уикипедия на румънски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​