Кълъраш (окръг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Окръг Калараш)
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Кълъраш.

Кълъраш
Călărași
    
Герб
Calarasi in Romania.svg
Страна Флаг на Румъния Румъния
Регион Южен
Адм. център Кълъраш
Площ 5 088 km²
Население (2002) 324 617 души
63,8 души/km²
Председател Ръдъку Георге Филипеску (НЛП)
Телефонен код +40 x42
Пощенски код 91wxyz
МПС код CL
Официален сайт calarasi.ro
Кълъраш в Общомедия

Окръг Кълъраш или Калараш (на румънски: Călăraşi - Кълъраши) e окръг на Румъния, намиращ се във физико-географската област Мунтения.

География[редактиране | редактиране на кода]

Граничи с окръзите: на изток с Констанца, на запад с Илфов (северозапад) и Гюргево (югозапад), на север с Яломица, както и с Област Силистра на юг. Територията на окръга, заемаща 5088 км², е разположена в южната част на Бъръганската равнина.

Хидрография

Окръг Кълъраш лежи в хидрографския басейн на р. Дунав - главната водна артерия в окръга. Други големи реки са: Арджеш, която се влива в Дунав при гр. Олтеница; Дъмбовица, която се влива в Арджеш при Будещ и образуващата поредица от езера Мостищя, която се влива в Дунав при Мънъстиря. При Кълъраш, река Дунав се разделя на два ръкава: Стария Дунав и Борча, на чийто бряг се намира Кълъраш, като между ръкавите има множество блата и езера. Най-важните езера на окръга са Мостищя, Гълъцуй и Кълъраш.

Релеф

Релефът на окръга е основно равнинен, като долините и хълмовете преобладават най-вече на територията заключена между р. Арджеш на изток, границата на окръга на запад, и север и Дунав на юг.

Население

При преброяването от 2002 г. населението на окръга Кълъраш е 324 617 жители, с гъстота 64 ж./км². Над 95% от жителите са румънци. Циганите са на следващото място, представлявайки приблизително 5% от общия брой на жителите.

Градове: Кълъраш, Олтеница, Будещ, Лехлиу Гара, Фундуля.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Главните социално-икономически центрове на окръга са: Кълъраш (най-големият финансов, социален, културен и административен център), Олтеница и Лехлиу Гара. Кълърашката икономика претърпя сериозен спад между 1989 и 2000 г., вследствие на фалита на двете основни индустриални единици на окръга (предприятията "Навол"-Олтеница и "Сидера"-Кълъраш). Между 2000 и 2005 г. кълърашката икономика ce стабилизира, най-вече заради износа на работна ръка в Италия и Испания и новопостроените фабрики за конфекция. След 2005 г. кълърашката икономика е в растеж и големи инвеститори разкриват нови работни места ("Сан-Гобен" и "Рампли" в Кълъраш и "Мартифер" в Лехлиу Гара). Сериозни външни инвестиции постъпат в Кълъраш, Лехлиу Гара и Будещ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Heckert GNU white.png Тази статия е редактирано и преведено копие на статията Călăraşi на сайта http://ro.wikipedia.org. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза за свободна документация на ГНУ.