Драгош (войвода)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Драгош.

Драгош
войвода от Марамуреш на унгарска служба
DragosIofMoldavia.jpg
Войводата Драгош на картина от XIX век.
Лични данни
Управление 1351 – 1353 г.
Починал
1353 г.
Погребан в Воловъц
Драгош в Общомедия

Драгош (на румънски: Dragoș Vodă) е войвода от Марамуреш, който с унгарска помощ става наместник на историко-географската област, останала в историята с името Княжество Молдова.

Успява да отвоюва тези земи между 1351 – 1353 г. с помощта на унгарския крал Лайош I Велики (Лайош Наги), с цел изтласване на татарите от Златната орда, за да се създаде нов отбранителен рубеж срещу ордата по някоя от големите реки в днешна Украйна. В резултат на военната кампания под предводителството на Драгош монголите се оттеглят на изток от река Днестър.

След Драгош бъдещото формирование Молдова е оглавено от сина му Сас (1354 – 1358) /виж и Саси/, а след това и от внука на Драгош – Балк (1359). Той е последния негов наследник (може би по-скоро военен предводител на/в тези земи), след което възниква княжеството на Богдан I, а тази земя на български е обозначавана по негово име като Богдания.

Съгласно легендата за основаването на княжеството Молдова е създадена в резултат на ловуването от Драгош на зубри, откъдето в герба на Молдова е изобразена главата на зубър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Богдан, Иоан; Старинные молдавские хроники до Уреке = Vechile cronici moldoveneşti până la Ureche.