Симеон Могила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Симеон Могила
Господар на Влашко
Господар на Княжество Молдова
085 - Simion Movila.jpg
Управлениеоктомври 1600 - 3 юли 1601
октомври 1601 - юни 1602 (Влашко)
1606 - 14/24 септември 1607 е владетел на Молдова[1]
НаследилМихай Храбрия
НаследникРаду X Щербан
Лични данни
Роден
неизв.
Починал
Семейство
ДинастияМогила
БащаЙоан Могила
МайкаМария
БракМаргарита
ПотомциПетър Могила; Мойсей Могила; Гаврил II Могила; Михаил Могила; Павел Могила; Иван Могила
Симеон Могила в Общомедия

Симеон Могила (на румънски: Simion Movilă) е господар на Влашко и Молдова.

Симеон Могила е от болярския род Могила. Той е син на Йоан (Иван) Могила, поставен начело на Княжество Молдова от Жечпосполита, и на Мария, дъщеря на Петър IV Рареш, княз на Молдова. Брат е на Йеремия Могила и е баща на Петър Могила.

През 1595, годината на Брестката уния, хетманът Ян Замойски, начело на полската армия, нахлува в Молдова и поставя за господар своето протеже Йеремия Могила - брат на Симеон Могила. През 1597 г. молдовският владетел назначава своя по-малък брат Симеон за сучавски хетман.

През 1599 г., под натиск на Полша, трансилванският принцепс Андраш Батори и молдовският господар Йеремия Могила решават да свалят от власт Михай Витязул и да наложат Симеон Могила за влашки господар. В резултат от този експеримент, Михай Витязул обединява за първи път в историята трите дунавски княжества, след като през 1599 г. влашкият владетел навлиза в Трансилвания и разбива силите на Андраш Батори в битката при Сибиу. Андраш е убит в битката от разярени секеи. През август 1600 г. Михай Витязул нахлува в Молдова и окупира княжеството. Молдовският владетел Йеремия бяга в Хотин, откъдето търси помощ от Жечпосполита.

През 1600 г. полската армия, под командването на хетмана Ян Замойски, нахлува в Молдова и разбива армията на Михай Витязул. Сигизмунд Батори отново застава начело на Трансилвания, а Йеремия е отново господар на Молдова. През есента на 1600 г. Симеон Могила е вече господар на Влахия, където започва гражданска война с привържениците на Витязул. През юли 1601 г., след смъртта на Михай Витязул, Симеон Могила е прогонен от Влахия, където господар става Щербан. С полска военна помощ Симеон Могила успява за кратко да си върне властта във Влашко, но през август 1602 г. отново е изгонен.

През 1606/07 г. Симеон Могила е за година господар на Молдова.

Умира на 14/24 септември 1607 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]