Симеон Могила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Симеон Могила
Господар на Влашко
Господар на Молдова
085 - Simion Movila.jpg
Лични данни
Управление октомври 1600 - 3 юли 1601
март 1602 - август 1611
10 юли 1606 - 24 септември 1607 е владетел на Молдова
Роден
неизв.
Починал
Предшественик Михай Храбрия
Наследник Раду X Щербан
Семейство
Династия Могила
Баща Йоан Могила
Майка Мария
Брак Маргарита
Потомци Петър Могила; Мойсей Могила; Гаврил II Могила; Михаил Могила; Павел Могила; Иван Могила
Симеон Могила в Общомедия

Симеон Могила е господар на Влашко и Молдова.

Син на поставленика на Жечпосполита за молдовски господар - Йоан (Иван) Могила и на Мария, дъщеря на Петър IV Рареш - господар на Молдова.

Брат на Йеремия Могила и баща на Петър Могила.

През 1595, годината на брестката уния, хетманът Ян Замойски, начело на полската армия, влиза в Молдова и поставя за господар своето протеже Йеремия Могила - брат на Симеон Могила. През 1597 г. молдовският владетел назначава своя по-малък брат Симион за сучавски хетман.

През 1599 г., под полско давление, трансилванският принцепс Андраш Батори и молдовският господар Йеремия Могила решават да свалят от власт Михай Витязул и да наложат Симеон Могила за влашки господар. В резултат от този експеримент, Михай Витязул обединява за първи път в историята трите дунавски княжества, след като през 1599 г. влашкият владетел влиза в Трансилвания и разбива силите на Андраш /Андрей/ Батори в битката при Сибиу. Андраш е убит в битката от разярени секеи. През август 1600 г. Михай Витязул нахлува в Молдова и окупира княжеството. Молдовският владетел Йеремия бяга в Хотин, откъдето търси помощ от Жечпосполита.

През 1600 г. полската армия, под командването на хетмана Ян Замойски, нахлува в Молдова и разбива армията на Михай Храбри. Сигизмунд Батори отново застава начело на Трансилвания, а Йеремия е отново господар на Молдова. През есента на 1600 г. Симеон Могила е вече господар на Влахия, където започва гражданска война с привържениците на Михай Храбри. През юли 1601 г., след смъртта на Михай Храбри, Симеон Могила е прогонен от Влахия, където господар става Раду Щербан. С полска военната помощ Симеон Могила успява за кратко да си върне властта във Влашко, но през август 1602 г. отново е изгонен.

През 1606/07 г. Симеон Могила е за година господар на Молдова.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Могила, Симион“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.